Columns

Talent opstarten

Meer dan 60% van de Nederlanders heeft moeite met opstarten na de vakantie. Ik herken dit helemaal. Voor je talent is dit namelijk een flinke ommezwaai. Je hebt een tijdje lekker in de oplaadstand gestaan. En dan moet je plotseling switchen en je talent weer gaan uitgeven.

Read More

Had ik maar....

De Australische verpleegkundige, Bronnie Ware, die stervenden begeleidt heeft jarenlang haar patiënten gevraagd waar ze het meeste spijt van hadden. Niemand zei op zijn of haar sterfbed dat ze meer seks hadden gewild of met een elastiek van een brug hadden willen springen. De vragen Waar heb jij nu écht spijt van? Wat had je anders gedaan als je de klok terug kon zetten? kunnen helpen met het maken van keuzes voor wat voor jou echt belangrijk is in het leven!
Lees de top 5 die Ware beschrijft in haar boek...

Read More

Talent dwaalt

Alles om ons heen is aan verandering onderhevig. Corona, klimaatverandering, hagel en sneeuw op tweede Paasdag, winkelen was een ‘shopafspraak’ bij Blokker geworden en je vakantiebestemming staat op losse schroeven. Wat was is niet meer. De nieuwe richting is onduidelijk. We zijn verdwaald in ons eigen leven. Vinden we dat leuk? Nee! Is dwalen noodzakelijk? Jazeker. En ons talent weet er wel raad mee.

Read More

Na Corona: Ooit nog…? Zo snel mogelijk weer? … of liefst nooit meer!

Gisteren zat in een zoom meeting. Toen ik moest niezen deed ik dat in mijn ellenboog. Ineens realiseerde ik me dat die gewoonte al zo is ingesleten dat ik, zelfs als ik alleen ben, nóg in mijn ellenboog nies. Dat terwijl ik het lekker vind om voluit te niezen, zodat ik even op en neer stuiter op mijn stoel. Ik vroeg me af of ik dit ooit nog in het openbaar ga doen. Ik vermoed dat ik voorgoed de vrijheid verloren ben om dat nog eens te doen.Toen ik me dat realiseerde mijmerde ik verder over wat ik écht graag zo snel mogelijk weer zou doen na Corona. Ook vielen me dingen te binnen die van mij echt niet meer hoeven terug te keren....

Read More

Covid met survival talent

Het is een rare tijd voor ondernemers. De een groeit dubbel en dwars, de ander gaat failliet. In Nederland is dan nog een aardig vangnet. Voor onderneemsters in Zambia komt het aan op eigen kracht en creativiteit. Linksom of rechtsom, zij zetten hun talent optimaal in om te zorgen dat er geld in het laatje komt.

Column van maart van Yvette van Dok

Read More

Talent en een korreltje zout

Moeders en vaders die - naast een drukke baan - gezellig thuis schooltje moeten spelen, pubers die weer hun eindexamenfeestje dreigen te missen, ouderen die in hun eentje koffiedrinken… Het kost best moeite om je talent in vorm te houden. Gelukkig biedt humor soelaas!  

Read More

Navelstaren

Ieder mens heeft behoefte aan autonomie en aan verbinding. Veel mensen die bij mij aankloppen hebben last van het schuren van de ene behoefte met de andere. ‘Ik heb een relatie maar ik voel me gecontroleerd door hem’, ‘Ik vind mijn werk leuk, maar ik ben bang dat ik mijn kinderen tekort doe’. Vaak staat de autonomie onder druk en is er angst de verbinding te verliezen. Therapie is vaak gericht op het leren nemen van ruimte voor je behoefte, dingen die tegen de verwachting van onze dierbaren ingaan. Of in elk geval denken we dat dat zo is.

Read More

Talent is eindeloos flexibel

Het is al december; de maand van Sinterklaas en Kerstmis! Tradities van eeuwen worden nu door Corona spontaan in een ander jasje gegoten. Hoe erg is dat? Ach, daar weet ons talent wel raad mee.
Ons talent is eindeloos flexibel.....

Read More

Het dagelijks leven als spiritueel pad

Alles wat je in het dagelijks leven tegenkomt kan gezien worden als een uitnodiging tot persoonlijke en spirituele ontwikkeling. Niet alleen de mooie ervaringen in de natuur, maar ook de situaties die schuren. Het is prachtig om hemelse ervaringen te hebben, ervaringen van samenvallen met iets dat groter is dan wij zelf zijn. Maar de pittige uitdaging zit ‘em er in om een gelijkmoedige houding te bewaren als de dingen niet gaan zoals wij willen, verwachten of denken dat beter zou zijn.

Read More

Zambiaanse onderneemsters op talentenjacht

De Zambiaanse onderneemsters laten zich niet kisten door Covid. Zij halen het onderste uit de kan om hun bedrijven te blijven runnen. Hun steunpilaren zijn hun teamleden. Die hebben ze keihard nodig. En hoe versterk je die? Je raadt het al: het vizier richten op hun talenten!

Read More

Onze columnistes

Iedere maand brengen zij een boodschap met een knipoog over vrouw, studie, werk, balans werk & privé en natuurlijk Wageningen.

Yvette van Dok

Na mijn studie aan de WUR heb ik 15 jaar in Latijns Amerika, Azië en Afrika gewoond en gewerkt. In 2003 ben ik teruggekomen in Nederland en ben hier mijn eigen bedrijf Co-Motion Consult gestart, gericht op talent en bedrijfsontwikkeling.
De ‘Briljante Onderneemster’ is ons internationale programma, specifiek voor vrouwelijke MKB onderneemsters elders in de wereld.

Yvette van Dok

Jikke Verhulst

Ik schrijf graag en veel. Ik schrijf dagelijks om dossiers van mijn cliënten bij te houden, maar ik kruip ook soms gepassioneerd achter het toetsenbord als ik iets lees in de krant waar ‘niets van klopt’ of waar iets heel belangrijks aan ontbreekt. Ik maak jullie graag deelgenoot van gebeurtenissen in mijn werk en dagelijks leven en mijn reflecties daar op.

Jikke Verhulst

Eerder verschenen Colums