Columns

Talent Gebruiksaanwijzing

Een gebruiksaanwijzing voor je eigen talent. Heb je daar weleens over nagedacht? Dat is namelijk bijzonder handig, vooral voor anderen.

Wij zijn verrassend voorspelbaar in ons eigen gedrag. En dat heeft voordelen. Daardoor kun je vrij gemakkelijk een paar instructies geven over hoe een ander beter gebruik kan maken van jouw talent. Daar worden jullie allebei beter van!

"Graag deel ik mijn eigen gebruiksaanwijzing als voorbeeld. Dus, voor wie optimaal gebruik wil maken van mijn talent, volg dan de instructies door verder te lezen", aldus columniste Yvette van Dok.

Read More

De zachte krachten

Al jaren ben ik gefascineerd door het fenomeen van ‘zachte krachten’. Is het niet een wonder hoe een boomwortel simpelweg door te groeien in staat is om asfalt te breken of de tegels in een fietspad omhoog te duwen. Of hoe water enkel door te bevriezen en te smelten een rots kan splijten. Het zijn voorbeelden uit de natuur. Natuur kan door natuur te zijn, d.w.z. niets anders te doen dan zichzelf te zijn en ‘haar natuur’ te volgen de prachtigste dingen creëren en ook destructief zijn....
In deze tijd van oorlog wil ik er zo graag in geloven, in de zachte krachten. De kracht die geweld doet oplossen, die doet besluiten dat het nu klaar moet zijn met levens verspillen.

Read More

Innerlijke kracht

Vrouwen kwamen dit voorjaar op een krachtige manier in het nieuws: Veel medailles voor de Nederlandse vrouwen tijdens de Olympische Spelen; Veel vrouwen gekozen in de gemeenteraden in Maart. Het kan niet anders dan dat dit het resultaat is van een diep gevoelde innerlijke kracht en drive bij al die vrouwen die iets wonnen, medailles, zetels.
We kunnen proberen onszelf te ontwikkelen door dingen die we veelal alléén doen. Maar om te weten wat we waard zijn in de wereld moeten we tevoorschijn komen met onszelf, met wat we voelen, vinden, willen en weten.

Read More

Wat we kunnen leren van kinderen krijgen

Vrouwen krijgen kinderen en dat zet hun hele systeem tijdelijk op de kop. Als alles zich weer settelt in een nieuwe constellatie blijkt dat wat vroeger zo belangrijk was – werk, uiterlijk, breed geïnformeerd en geïnteresseerd zijn - ineens minder belangrijk is, omdat het nieuwe kwetsbare leven alles in een ander perspectief heeft gezet. Er ontstaat een nieuwe mindset die waardevol is, voor het kind, de moeder én de maatschappij.
Deze nieuwe mindset kan ook ontstaan bij andere levensveranderende gebeurtenissen, zoals de dood van een geliefde of intensieve zorg voor een partner of ouder, een scheiding of verlies van werk. Zorgzaamheid en mensgericht zijn is niet slechts het domein van vrouwen die kinderen krijgen.
Het zou zonde zijn om deze waardevolle eigenschappen opzij te zetten om serieus genomen te worden op de werkvloer.

Read More

Talent houdt het licht

Donkere dagen, nieuwe coronamaatregelen en een klimaattop die maar niet opschiet, terwijl de wereld schreeuwt om actie. En zo zijn er legio zware onderwerpen aan dit lijstje toe te voegen. Onze studenten worden er zelfs depressief van. Hoe zit jij erbij? Bezwijkt je talent onder al dit gewicht? Mijn recept is: maak het licht.
Laat ik met je delen wat hierbij kan helpen.

Read More

Wat is de kracht van vrouwelijkheid?

Wij zijn een vrouwennetwerk en toch houden we ons niet veel bezig met onze vrouwelijkheid. Wat is er vrouwelijk in onze bijdrage aan de samenleving, wat is vrouwelijke kracht? Bestaat er zoiets als vrouwelijke kwaliteiten? Is er iets specifiek vrouwelijk, iets dat vrouwen makkelijk, meer geneigd zijn bij te dragen in het leven, in onze gezinnen, op ons werk en in de maatschappij? Deze vragen houden mij meer en meer bezig.

Read More

Talent opstarten

Meer dan 60% van de Nederlanders heeft moeite met opstarten na de vakantie. Ik herken dit helemaal. Voor je talent is dit namelijk een flinke ommezwaai. Je hebt een tijdje lekker in de oplaadstand gestaan. En dan moet je plotseling switchen en je talent weer gaan uitgeven.

Read More

Had ik maar....

De Australische verpleegkundige, Bronnie Ware, die stervenden begeleidt heeft jarenlang haar patiënten gevraagd waar ze het meeste spijt van hadden. Niemand zei op zijn of haar sterfbed dat ze meer seks hadden gewild of met een elastiek van een brug hadden willen springen. De vragen Waar heb jij nu écht spijt van? Wat had je anders gedaan als je de klok terug kon zetten? kunnen helpen met het maken van keuzes voor wat voor jou echt belangrijk is in het leven!
Lees de top 5 die Ware beschrijft in haar boek...

Read More

Talent dwaalt

Alles om ons heen is aan verandering onderhevig. Corona, klimaatverandering, hagel en sneeuw op tweede Paasdag, winkelen was een ‘shopafspraak’ bij Blokker geworden en je vakantiebestemming staat op losse schroeven. Wat was is niet meer. De nieuwe richting is onduidelijk. We zijn verdwaald in ons eigen leven. Vinden we dat leuk? Nee! Is dwalen noodzakelijk? Jazeker. En ons talent weet er wel raad mee.

Read More

Na Corona: Ooit nog…? Zo snel mogelijk weer? … of liefst nooit meer!

Gisteren zat in een zoom meeting. Toen ik moest niezen deed ik dat in mijn ellenboog. Ineens realiseerde ik me dat die gewoonte al zo is ingesleten dat ik, zelfs als ik alleen ben, nóg in mijn ellenboog nies. Dat terwijl ik het lekker vind om voluit te niezen, zodat ik even op en neer stuiter op mijn stoel. Ik vroeg me af of ik dit ooit nog in het openbaar ga doen. Ik vermoed dat ik voorgoed de vrijheid verloren ben om dat nog eens te doen.Toen ik me dat realiseerde mijmerde ik verder over wat ik écht graag zo snel mogelijk weer zou doen na Corona. Ook vielen me dingen te binnen die van mij echt niet meer hoeven terug te keren....

Read More

Onze columnistes

Iedere maand brengen zij een boodschap met een knipoog over vrouw, studie, werk, balans werk & privé en natuurlijk Wageningen.

Yvette van Dok

Na mijn studie aan de WUR heb ik 15 jaar in Latijns Amerika, Azië en Afrika gewoond en gewerkt. In 2003 ben ik teruggekomen in Nederland en ben hier mijn eigen bedrijf Co-Motion Consult gestart, gericht op talent en bedrijfsontwikkeling.
De ‘Briljante Onderneemster’ is ons internationale programma, specifiek voor vrouwelijke MKB onderneemsters elders in de wereld.

Yvette van Dok

Jikke Verhulst

Ik schrijf graag en veel. Ik schrijf dagelijks om dossiers van mijn cliënten bij te houden, maar ik kruip ook soms gepassioneerd achter het toetsenbord als ik iets lees in de krant waar ‘niets van klopt’ of waar iets heel belangrijks aan ontbreekt. Ik maak jullie graag deelgenoot van gebeurtenissen in mijn werk en dagelijks leven en mijn reflecties daar op.

Jikke Verhulst

Eerder verschenen Colums