Columns

Talent uit een testje?

Er zijn allerlei tests waarmee je je talent boven water kan krijgen. Of waarmee je kunt onderzoeken wat voor type je bent of in welke categorie je hoort. Die tests kunnen best een aardig beeld geven van wat jij in je hebt. Toch is er altijd nog iets extra’s nodig om het echt bij jou te laten passen. Wat dat is? Je eigen vertaalslag!

Read More

Zuivere blik? Echt niet!

Af en toe doe ik een zelftestje, even kijken hoe het is met mijn ‘oordeelloze’ observatie of onbevangen luisteren. Meestal is het resultaat ontluisterend en confronterend. We zien zo graag wat we willen zien. En blokkeren wat daar niet bij past.

Read More

Een cadeauregen van talent

Talent coachen binnen bedrijven, dat mag ik regelmatig doen. Slim van de werkgever, want de groei van het talent van elke werknemer komt direct ten goede aan de organisatie. En de werknemers zelf? Die vinden het een geweldig cadeau.

Zo was ik afgelopen week bij een van de rijksdiensten. Een bijeenkomst met talentvolle professionals met als thema: ‘Waarin is mijn talent het afgelopen jaar gegroeid?’ De mensen mochten terugblikken op de gebeurtenissen van het afgelopen jaar. Het doel? De belangrijkste lessen hieruit destilleren.

Read More

Met talent meer plezier… en nieuwe banen!

Verrassende dingen kunnen gebeuren als je de ingevingen van je talent volgt. Afgelopen week hadden we het geluk om op bezoek te gaan bij een van de onderneemsters die in februari had deelgenomen aan onze Briljante Onderneemster training in Albanië. Het ontdekken van talent en de optimale inzet hiervan in het eigen bedrijf is waar het om draaide.

Read More

Vakantie? Oplaadpunt voor je talent

De paniek slaat even toe: over twee weken begint m’n vakantie en ik heb nog zoveel te doen. Ik wil niet uitgeput mijn vakantie inrollen. Maar ik wil wél met een gerust hart vertrekken. Mijn rapporten wil ik af hebben, de BTW-aangifte klaar, klanten geïnformeerd, collega’s ge-update, het onkruid gewied, de krant afgezegd, enzovoort!
Wil je echt uitrusten? Dan is het belangrijk dat vakantie een serieus werkvacuüm is.

Read More

Talent geeft vrouwen vertrouwen

Soms vragen mensen mij waar hun talent nu eigenlijk goed voor is. ‘Als ik mijn talent ken, gaan dingen dan gemakkelijker? Weet ik dan wat mijn ideale baan is? Boek ik dan succes? Verdien ik dan eindelijk veel geld?’
Al deze dingen zijn mogelijk. Wel hangt het natuurlijk van de persoon af of dit ook werkelijk gebeurt. Wat het je oplevert als je je talent kent? Wat ik (Yvette van Dok) in mijn dagelijkse praktijk terugzie: talent geeft vertrouwen. Vertrouwen in je eigen kunnen, vertrouwen om besluiten te nemen waar je al maanden tegen aan hikt, vertrouwen om iets nieuws te proberen.

Read More

Het Drama van de Dramaqueen

 Nu ik te kampen heb met long covid komt het dramaqueen gedrag zo nu en dan om de hoek kijken. Ik kan met een zekere liefdevolle humor naar mezelf kijken wanneer ik het mijzelf zie doen. Wat mij ooit heeft geholpen is het te zien bij mijn cliënten en te beseffen dat ze niet voor niets zo doen. ‘Niet-functioneel’ gedrag is altijd coping gedrag, de minst slechte optie om met een pijnlijke situatie om te gaan. Niemand wordt als dramaqueen geboren. Geen enkele baby bedenkt: laat ik nu eens extra luid jammeren, nu ik een schone luier, eten of rust, etc. nodig heb.
Maar wat schuilt er allemaal achter. En waar komt het vandaan?

Read More

Talent houdt (van) een voorjaarsschoonmaak

De vogels hebben het al aangekondigd: het wordt voorjaar. Tijd voor een voorjaarsschoonmaak! Alles in huis van zijn plaats en poetsen maar. Wie doet dat nog tegenwoordig? Ik te weinig, helaas. Toch is het heerlijk voor je talent om even lekker op te ruimen. Het geeft rust in je hoofd en ruimte voor nieuwe inspiratie. Je ziet opeens weer de schoonheid van de dingen die er echt toe doen. Dit alles is voeding voor je talent.

Read More

Talent Gebruiksaanwijzing

Een gebruiksaanwijzing voor je eigen talent. Heb je daar weleens over nagedacht? Dat is namelijk bijzonder handig, vooral voor anderen.

Wij zijn verrassend voorspelbaar in ons eigen gedrag. En dat heeft voordelen. Daardoor kun je vrij gemakkelijk een paar instructies geven over hoe een ander beter gebruik kan maken van jouw talent. Daar worden jullie allebei beter van!

"Graag deel ik mijn eigen gebruiksaanwijzing als voorbeeld. Dus, voor wie optimaal gebruik wil maken van mijn talent, volg dan de instructies door verder te lezen", aldus columniste Yvette van Dok.

Read More

De zachte krachten

Al jaren ben ik gefascineerd door het fenomeen van ‘zachte krachten’. Is het niet een wonder hoe een boomwortel simpelweg door te groeien in staat is om asfalt te breken of de tegels in een fietspad omhoog te duwen. Of hoe water enkel door te bevriezen en te smelten een rots kan splijten. Het zijn voorbeelden uit de natuur. Natuur kan door natuur te zijn, d.w.z. niets anders te doen dan zichzelf te zijn en ‘haar natuur’ te volgen de prachtigste dingen creëren en ook destructief zijn....
In deze tijd van oorlog wil ik er zo graag in geloven, in de zachte krachten. De kracht die geweld doet oplossen, die doet besluiten dat het nu klaar moet zijn met levens verspillen.

Read More

Onze columnistes

Iedere maand brengen zij een boodschap met een knipoog over vrouw, studie, werk, balans werk & privé en natuurlijk Wageningen.

Yvette van Dok

Na mijn studie aan de WUR heb ik 15 jaar in Latijns Amerika, Azië en Afrika gewoond en gewerkt. In 2003 ben ik teruggekomen in Nederland en ben hier mijn eigen bedrijf Co-Motion Consult gestart, gericht op talent en bedrijfsontwikkeling.
De ‘Briljante Onderneemster’ is ons internationale programma, specifiek voor vrouwelijke MKB onderneemsters elders in de wereld.

Yvette van Dok

Jikke Verhulst

Ik schrijf graag en veel. Ik schrijf dagelijks om dossiers van mijn cliënten bij te houden, maar ik kruip ook soms gepassioneerd achter het toetsenbord als ik iets lees in de krant waar ‘niets van klopt’ of waar iets heel belangrijks aan ontbreekt. Ik maak jullie graag deelgenoot van gebeurtenissen in mijn werk en dagelijks leven en mijn reflecties daar op.

Jikke Verhulst

Eerder verschenen Colums