Columns

Wie zoekt vindt meer dan zichzelf

Wie naar mijn praktijk komt voelt vaak een gemis. Het kan het gemis aan ruimte zijn, bijv. van iemand die voelt dat hij klem zit, geen kant op kan, gevangen in een dagelijks leven dat van alles van je vraagt, het werk, je partner, de kinderen, het huis, je ouders….. In dat dagelijks leven is er geen ruimte meer voor jou!!

Read More

Met talent maak je vrienden

Het kennen van je eigen talent doet iets met je. En niet alleen met jou. Ook als je het talent van de ander leert kennen gebeurt er iets. De chemie van de relatie verandert als twee talenten met elkaar kennismaken. Vriendschap kan dan zomaar ontstaan.

Read More

Mijn eigen slavendrijver

Eerst nog even…. Zo luidt de titel van een artikel van mijn opleider, Magda Maris. Het artikel staat in ‘Gestaltpraktijk’ en het is uit dat boek het hoofdstuk waar ik het meest op teruggrijp. Ik herken het bij mezelf. Ook bij veel cliënten valt het kwartje als ik iets vertel over wat er allemaal kan schuilen achter één zo’n gedachte: ‘Eerst nog even…..’

Read More

De talentkant van geld

Geld. Ik maak de balans op na mijn vakantie. Die viel toch iets duurder uit dan gepland. Meteen dient zich de sterfbedvraag aan: ‘Wat zou je in je leven graag anders gedaan hebben?’ Dan zou mijn antwoord zijn: ‘Ik wil me minder zorgen maken over geld.’ En daarin ben ik vast niet de enige. Hoe is jouw relatie met 'poen'?​

Read More

Over liefde, seks, trouw en ontrouw

Het tweede boek van Esther Perel nodigt uit tot nieuwsgierig zijn in plaats van te oordelen. Wat is de context waarin ontrouw plaatsvond? Is er wel sprake van één dader? Wat te denken van een relatie waarin al jaren geen seks meer is en degene die hierover ontevreden is zoekt het buiten de deur? Is er in die situatie slechts één dader? Is ontrouw altijd een symptoom van een slechte relatie?

Read More

Vrouwen vieren hun talent!

Jullie kennen dat gevoel vast ook weleens: ‘pfff, waar ben ik toch mee bezig? Al dat werk, een druppel op de een gloeiende plaat, waarom maak ik me zo druk om al die vrouwen in de wereld?’ En dan valt er opeens een sterretje uit de hemel. 

Read More

Leuke, intelligente vrouwen!

Waar feminisme vroeger een scheldwoord was en geassocieerd werd met ongeschoren oksels en lesbiennes (lees: door mannen) zo ziet men nu eindelijk in dat feministen ook gewoon leuke, intelligente vrouwen zijn die niet op hun mondje gevallen zijn. (Ik wilde eerst schrijven: hun mannetje staan maar dat is een beetje een contradictio in terminis, nietwaar?)Ook in de academische wereld gaat het stukje bij beetje beter. Maar we zijn er nog niet. 

Read More

Een gedresseerde hond

In onze praktijk krijgen we veel mensen, voornamelijk vrouwen, die nooit genoeg liefde krijgen van hun partner. Het is een pittige uitspraak. Het roept beelden op van vrouwen die zeuren en pietluttig zijn. Ik durf het op te schrijven omdat ik zelf ook ooit zo was. Ik was er niet blij mee. Maar ik was het wel geworden.

Read More

Talent en een mooi toilet

Terwijl Nederland weggeblazen werd in de zwaarste storm ooit, zat ik in het zonnige Mozambique.
Ik werd er ook gelijk weer met mijn neus op de feiten gedrukt. Ook letterlijk trouwens….. Want, een schoon toilet. Dit is voor ons zo vanzelfsprekend, dat we er niet eens bij stilstaan. Maar… Weet je dat 2,5 miljard mensen in deze wereld geen toegang hebben tot een voor ons zo doodnormaal blinkend en hygiënisch toilet?

Read More

Volwassen

Wanneer ben je volwassen? Of wanneer voelde je je voor het eerst volwassen? Ik schrijf dit omdat ik geen raad met mezelf weet: ik word volgende maand 29, dus voor de twintigers ben ik oud en saai, terwijl de dertigers me juist de deur wijzen omdat ik hun voorliefde voor settelen, 'echte' banen en kinderen niet deel.

Read More

Onze columnistes

Iedere maand brengen zij een boodschap met een knipoog over vrouw, studie, werk, balans werk & privé en natuurlijk Wageningen.

Yvette van Dok

Na mijn studie aan de WUR heb ik 15 jaar in Latijns Amerika, Azië en Afrika gewoond en gewerkt. In 2003 ben ik teruggekomen in Nederland en ben hier mijn eigen bedrijf Co-Motion Consult gestart, gericht op talent en bedrijfsontwikkeling.
De ‘Briljante Onderneemster’ is ons internationale programma, specifiek voor vrouwelijke MKB onderneemsters elders in de wereld.

Yvette van Dok

Jikke Verhulst

Ik schrijf graag en veel. Ik schrijf dagelijks om dossiers van mijn cliënten bij te houden, maar ik kruip ook soms gepassioneerd achter het toetsenbord als ik iets lees in de krant waar ‘niets van klopt’ of waar iets heel belangrijks aan ontbreekt. Ik maak jullie graag deelgenoot van gebeurtenissen in mijn werk en dagelijks leven en mijn reflecties daar op.

Jikke Verhulst

Eerder verschenen Colums