Columns

Willen wat je doet

Twintig jaar geleden hoorde ik van mijn opleider de uitspraak ‘het leven is goed als je wilt wat je doet’. Een artikel in Trouw herinnerde me hieraan. Het ging over het fenomeen dat werken vervulling moet brengen. Het idee dat je een baan hebt om jezelf een inkomen te verschaffen is op de achtergrond geraakt. Ons werk moet aan allerlei eisen voldoen wil het goed genoeg zijn: uitdagend, interessant en stimulerend. En dus vraag je je vaak af: ‘Doe ik eigenlijk wat ik wil?’

Read More

Vergeving is niet ‘te doen’

Ze komt binnen en praat honderduit over haar leven met haar moeder en jongere zussen, haar studie en haar vader die op haar 5de terug verhuisde naar Kameroen. Ze heeft last van angstaanvallen en nare dromen. Ze vertelt op dezelfde, bijna achteloze toon dat ze op haar 10de verkracht is door de buurman. Hoe hij altijd goed voor haar zorgde en dat ze er later achter kwam dat hij dat deed zodat zij zou zwijgen. Ik merk dat ik een beetje schrik van het geweld dat haar is overkomen.

Read More

Talent Bingo

Voor vandaag even geen serieus verhaal, maar …. een spel: de Talent Bingo. Want, met talent kun je spelen. Op allerlei manieren. Gewoon, omdat spelen het leven leuk en ontspannen houdt. Vooral als je het samen doet. En, je leert er altijd weer iets nieuws van. Over je eigen talent natuurlijk. Daarom speciaal voor deze week: de Talent Bingo. Doe je mee?

Read More

Grote dromen helpen je talent

Soms heb je een droom die te groot is om te realiseren. Dit kán je frustreren. Toch is die ‘grote droom’ zinvol. Je droom geeft richting aan je talent. Veeg je ‘grote droom’ dus vooral niet van tafel. Maar kom in actie en begin bij het kleine!

Read More

Underdog, topdog en verantwoordelijkheid nemen

​‘Ik zou wel een weekend weg willen, maar dat mag van niet van S’ zegt mijn cliënt. Ik kijk haar lang aan. Ze is een vrouw van 43, runt het bedrijf van haar man, nu hij door ziekte niet in staat is dat zelf nog te doen, daar heeft ze haar baan voor opgegeven, ze voedt hun dochters op en de huishouding drijft in het geheel op haar inzet. Het bevreemdt me dat ze dit zegt en dat ze het zó uitdrukt.

Read More

Geef talent gehoor

Vaak beseffen we pas hoe belangrijk iets is als het er niet meer is. Dat geldt zeker voor ons gehoor. ‘Horen’ is zo vanzelfsprekend dat we er niet bij stil staan. ‘Geluidsveiligheid’ is nog niet ingeburgerd. Totdat je gehoor (opeens) staakt….
‘Sorry, wat zeg je?’ Saskia zat naast me in een wat rumoerige omgeving. Het was haar eerste dag met haar gehoorapparaat. Nog even wennen dus....

Read More

Wie zoekt vindt meer dan zichzelf

Wie naar mijn praktijk komt voelt vaak een gemis. Het kan het gemis aan ruimte zijn, bijv. van iemand die voelt dat hij klem zit, geen kant op kan, gevangen in een dagelijks leven dat van alles van je vraagt, het werk, je partner, de kinderen, het huis, je ouders….. In dat dagelijks leven is er geen ruimte meer voor jou!!

Read More

Met talent maak je vrienden

Het kennen van je eigen talent doet iets met je. En niet alleen met jou. Ook als je het talent van de ander leert kennen gebeurt er iets. De chemie van de relatie verandert als twee talenten met elkaar kennismaken. Vriendschap kan dan zomaar ontstaan.

Read More

Mijn eigen slavendrijver

Eerst nog even…. Zo luidt de titel van een artikel van mijn opleider, Magda Maris. Het artikel staat in ‘Gestaltpraktijk’ en het is uit dat boek het hoofdstuk waar ik het meest op teruggrijp. Ik herken het bij mezelf. Ook bij veel cliënten valt het kwartje als ik iets vertel over wat er allemaal kan schuilen achter één zo’n gedachte: ‘Eerst nog even…..’

Read More

De talentkant van geld

Geld. Ik maak de balans op na mijn vakantie. Die viel toch iets duurder uit dan gepland. Meteen dient zich de sterfbedvraag aan: ‘Wat zou je in je leven graag anders gedaan hebben?’ Dan zou mijn antwoord zijn: ‘Ik wil me minder zorgen maken over geld.’ En daarin ben ik vast niet de enige. Hoe is jouw relatie met 'poen'?​

Read More

Onze columnistes

Iedere maand brengen zij een boodschap met een knipoog over vrouw, studie, werk, balans werk & privé en natuurlijk Wageningen.

Yvette van Dok

Na mijn studie aan de WUR heb ik 15 jaar in Latijns Amerika, Azië en Afrika gewoond en gewerkt. In 2003 ben ik teruggekomen in Nederland en ben hier mijn eigen bedrijf Co-Motion Consult gestart, gericht op talent en bedrijfsontwikkeling.
De ‘Briljante Onderneemster’ is ons internationale programma, specifiek voor vrouwelijke MKB onderneemsters elders in de wereld.

Yvette van Dok

Jikke Verhulst

Ik schrijf graag en veel. Ik schrijf dagelijks om dossiers van mijn cliënten bij te houden, maar ik kruip ook soms gepassioneerd achter het toetsenbord als ik iets lees in de krant waar ‘niets van klopt’ of waar iets heel belangrijks aan ontbreekt. Ik maak jullie graag deelgenoot van gebeurtenissen in mijn werk en dagelijks leven en mijn reflecties daar op.

Jikke Verhulst

Eerder verschenen Colums