Columns

Sluipmoordenaars voor je talent

Voor een digitale thuiswerker vervloeien de dagen. Een vrijdag kan ook een zaterdag zijn. Reistijd wordt werktijd. In de pauze hang je de was op. En ‘op vakantie’ transformeert in ‘ik ben toch thuis, dus bel gerust’. Wat betekent dit voor je talent?
Dit betekent niet veel goeds. Want, al lijkt het rustig, er liggen allerlei sluipmoordenaars op de loer die de vitaliteit van je talent onderuit kunnen halen. Herken jij jouw ‘talentsluipmoordenaar’?

Read More

Talent in tijden van crisis

​Corona heeft ook ons land in crisis gebracht. Het openbare leven ligt plat, de beurskoers kleurt rood. Onzekerheid. Sommige mensen bloeien op bij de nieuwe uitdagingen die er liggen. Maar voor de meesten van ons werkt het gebrek aan structuur verlammend en verwarrend.… Als een kip zonder kop op zoek naar je talent?

Read More

In het schild van je schuld

Ik ben gefascineerd door wat schuldgevoelens en schaamte doen met mensen. In een boek van David Hawkins, getiteld ‘Power vs. Force’ wordt een bewustzijnsschaal beschreven waarin schuld en schaamte onderaan staan. Aan de andere kant van de schaal staan bewustzijnstoestanden als liefde, vrede en verlichting. Ik vind de benadering wat statisch en deterministisch, maar dit heb ik ervan onthouden: schuld en schaamte staan onderaan en daar herken ik veel in. Schuld en schaamte zijn gevoelens die ons in een bevroren toestand houden, afgesneden van onze dierbaren.

Read More

Het talent van een spin

‘Als spin heb je zoveel geduld nodig’, zuchtte mijn zoon Koen toen hij naast het web van onze huisspin zat te ontbijten. De spin zat bewegingloos op de loer. Urenlang. En wij maar stressen. Waarom eigenlijk? Weet je dat geduld en talent dikke maatjes zijn?

Read More

Vliegkramp

In Februari ga ik 7 weken naar India. Dat geeft me een feestelijk gevoel en een gevoel van luxe, want ik trek zomaar 7 (zeven!) wekenlang 'de stekker eruit', ik ga offline. Nu ik er bij stil sta, ga ik misschien juist online. Online met iets anders in mij, iets dat veel wezenlijker voelt dan mijn werk, mijn sociale leven, mijn sport en mijn verplichtingen.
Wat is nou wezenlijk voor mij? Al jaren ben ik zuinig met energie en op 'materie'. Maar ja, ik ga weer vliegen...

Read More

Groen Talent

Mijn dochter Sophie was het stilzitten beu. Vastgezogen in haar master eindscriptie besloot ze dat het tijd was voor wat afleiding. Een bijbaantje als plantenverzorgster werd de oplossing. Eens in de 14 dagen fietst ze nu bedrijven af om reusachtige kantoorplanten te verwennen.
En daarmee ook de mensen!

Read More

The tail is wagging the dog

De staart kwispelt met de hond. Wij kennen de uitdrukking niet, maar in het Engels wordt daarmee bedoeld een situatie waarin het geheel wordt gedomineerd door een klein of onbelangrijk deel. Ik hoorde mijn leraar deze uitdrukking gebruiken en uitleggen en sinds die tijd zie ik het bij mezelf en mijn cliënten gebeuren.

Read More

Een nieuw groot verhaal?

Volgens Yuval Harari (Homo Deus, Lessen voor de 21ste eeuw) ‘werken’ de grote verhalen van de afgelopen eeuw niet meer. Verhalen die bepalen hoe we met elkaar en met natuur en aarde omgaan: het communisme, het kapitalisme, het nazisme, het humanisme. Er zou nog geen nieuw verhaal zijn… Ik denk echter van wel. En ik denk dat wij daar als Wageningers iets in te doen hebben. Wil je iets om in de vakantie over te herkauwen? Lees dan verder…

Read More

Talent koopt gewoon goed

De overvloed aan spullen. Koningsdag met een rondje over de vrijmarkt vind ik leuk maar ook confronterend. Vooral als ik hoor wat de 350 vrijwilligers de dag daarna allemaal uit de Amsterdamse grachten vissen. Duurzaamheid. De inzet van al ons talent is hiervoor keihard nodig.
Doe mee en win een exemplaar van het boek 'Gewoon goed'.

Read More

Willen wat je doet

Twintig jaar geleden hoorde ik van mijn opleider de uitspraak ‘het leven is goed als je wilt wat je doet’. Een artikel in Trouw herinnerde me hieraan. Het ging over het fenomeen dat werken vervulling moet brengen. Het idee dat je een baan hebt om jezelf een inkomen te verschaffen is op de achtergrond geraakt. Ons werk moet aan allerlei eisen voldoen wil het goed genoeg zijn: uitdagend, interessant en stimulerend. En dus vraag je je vaak af: ‘Doe ik eigenlijk wat ik wil?’

Read More

Onze columnistes

Iedere maand brengen zij een boodschap met een knipoog over vrouw, studie, werk, balans werk & privé en natuurlijk Wageningen.

Yvette van Dok

Na mijn studie aan de WUR heb ik 15 jaar in Latijns Amerika, Azië en Afrika gewoond en gewerkt. In 2003 ben ik teruggekomen in Nederland en ben hier mijn eigen bedrijf Co-Motion Consult gestart, gericht op talent en bedrijfsontwikkeling.
De ‘Briljante Onderneemster’ is ons internationale programma, specifiek voor vrouwelijke MKB onderneemsters elders in de wereld.

Yvette van Dok

Jikke Verhulst

Ik schrijf graag en veel. Ik schrijf dagelijks om dossiers van mijn cliënten bij te houden, maar ik kruip ook soms gepassioneerd achter het toetsenbord als ik iets lees in de krant waar ‘niets van klopt’ of waar iets heel belangrijks aan ontbreekt. Ik maak jullie graag deelgenoot van gebeurtenissen in mijn werk en dagelijks leven en mijn reflecties daar op.

Jikke Verhulst

Eerder verschenen Colums