Columns

Groen Talent

Mijn dochter Sophie was het stilzitten beu. Vastgezogen in haar master eindscriptie besloot ze dat het tijd was voor wat afleiding. Een bijbaantje als plantenverzorgster werd de oplossing. Eens in de 14 dagen fietst ze nu bedrijven af om reusachtige kantoorplanten te verwennen.
En daarmee ook de mensen!

Read More

The tail is wagging the dog

De staart kwispelt met de hond. Wij kennen de uitdrukking niet, maar in het Engels wordt daarmee bedoeld een situatie waarin het geheel wordt gedomineerd door een klein of onbelangrijk deel. Ik hoorde mijn leraar deze uitdrukking gebruiken en uitleggen en sinds die tijd zie ik het bij mezelf en mijn cliënten gebeuren.

Read More

Een nieuw groot verhaal?

Volgens Yuval Harari (Homo Deus, Lessen voor de 21ste eeuw) ‘werken’ de grote verhalen van de afgelopen eeuw niet meer. Verhalen die bepalen hoe we met elkaar en met natuur en aarde omgaan: het communisme, het kapitalisme, het nazisme, het humanisme. Er zou nog geen nieuw verhaal zijn… Ik denk echter van wel. En ik denk dat wij daar als Wageningers iets in te doen hebben. Wil je iets om in de vakantie over te herkauwen? Lees dan verder…

Read More

Talent koopt gewoon goed

De overvloed aan spullen. Koningsdag met een rondje over de vrijmarkt vind ik leuk maar ook confronterend. Vooral als ik hoor wat de 350 vrijwilligers de dag daarna allemaal uit de Amsterdamse grachten vissen. Duurzaamheid. De inzet van al ons talent is hiervoor keihard nodig.
Doe mee en win een exemplaar van het boek 'Gewoon goed'.

Read More

Willen wat je doet

Twintig jaar geleden hoorde ik van mijn opleider de uitspraak ‘het leven is goed als je wilt wat je doet’. Een artikel in Trouw herinnerde me hieraan. Het ging over het fenomeen dat werken vervulling moet brengen. Het idee dat je een baan hebt om jezelf een inkomen te verschaffen is op de achtergrond geraakt. Ons werk moet aan allerlei eisen voldoen wil het goed genoeg zijn: uitdagend, interessant en stimulerend. En dus vraag je je vaak af: ‘Doe ik eigenlijk wat ik wil?’

Read More

Vergeving is niet ‘te doen’

Ze komt binnen en praat honderduit over haar leven met haar moeder en jongere zussen, haar studie en haar vader die op haar 5de terug verhuisde naar Kameroen. Ze heeft last van angstaanvallen en nare dromen. Ze vertelt op dezelfde, bijna achteloze toon dat ze op haar 10de verkracht is door de buurman. Hoe hij altijd goed voor haar zorgde en dat ze er later achter kwam dat hij dat deed zodat zij zou zwijgen. Ik merk dat ik een beetje schrik van het geweld dat haar is overkomen.

Read More

Talent Bingo

Voor vandaag even geen serieus verhaal, maar …. een spel: de Talent Bingo. Want, met talent kun je spelen. Op allerlei manieren. Gewoon, omdat spelen het leven leuk en ontspannen houdt. Vooral als je het samen doet. En, je leert er altijd weer iets nieuws van. Over je eigen talent natuurlijk. Daarom speciaal voor deze week: de Talent Bingo. Doe je mee?

Read More

Grote dromen helpen je talent

Soms heb je een droom die te groot is om te realiseren. Dit kán je frustreren. Toch is die ‘grote droom’ zinvol. Je droom geeft richting aan je talent. Veeg je ‘grote droom’ dus vooral niet van tafel. Maar kom in actie en begin bij het kleine!

Read More

Underdog, topdog en verantwoordelijkheid nemen

​‘Ik zou wel een weekend weg willen, maar dat mag van niet van S’ zegt mijn cliënt. Ik kijk haar lang aan. Ze is een vrouw van 43, runt het bedrijf van haar man, nu hij door ziekte niet in staat is dat zelf nog te doen, daar heeft ze haar baan voor opgegeven, ze voedt hun dochters op en de huishouding drijft in het geheel op haar inzet. Het bevreemdt me dat ze dit zegt en dat ze het zó uitdrukt.

Read More

Geef talent gehoor

Vaak beseffen we pas hoe belangrijk iets is als het er niet meer is. Dat geldt zeker voor ons gehoor. ‘Horen’ is zo vanzelfsprekend dat we er niet bij stil staan. ‘Geluidsveiligheid’ is nog niet ingeburgerd. Totdat je gehoor (opeens) staakt….
‘Sorry, wat zeg je?’ Saskia zat naast me in een wat rumoerige omgeving. Het was haar eerste dag met haar gehoorapparaat. Nog even wennen dus....

Read More

Onze columnistes

Iedere maand brengen zij een boodschap met een knipoog over vrouw, studie, werk, balans werk & privé en natuurlijk Wageningen.

Yvette van Dok

Na mijn studie aan de WUR heb ik 15 jaar in Latijns Amerika, Azië en Afrika gewoond en gewerkt. In 2003 ben ik teruggekomen in Nederland en ben hier mijn eigen bedrijf Co-Motion Consult gestart, gericht op talent en bedrijfsontwikkeling.
De ‘Briljante Onderneemster’ is ons internationale programma, specifiek voor vrouwelijke MKB onderneemsters elders in de wereld.

Yvette van Dok

Jikke Verhulst

Ik schrijf graag en veel. Ik schrijf dagelijks om dossiers van mijn cliënten bij te houden, maar ik kruip ook soms gepassioneerd achter het toetsenbord als ik iets lees in de krant waar ‘niets van klopt’ of waar iets heel belangrijks aan ontbreekt. Ik maak jullie graag deelgenoot van gebeurtenissen in mijn werk en dagelijks leven en mijn reflecties daar op.

Jikke Verhulst

Eerder verschenen Colums