Columns

Talent is eindeloos flexibel

Het is al december; de maand van Sinterklaas en Kerstmis! Tradities van eeuwen worden nu door Corona spontaan in een ander jasje gegoten. Hoe erg is dat? Ach, daar weet ons talent wel raad mee.
Ons talent is eindeloos flexibel.....

Read More

Het dagelijks leven als spiritueel pad

Alles wat je in het dagelijks leven tegenkomt kan gezien worden als een uitnodiging tot persoonlijke en spirituele ontwikkeling. Niet alleen de mooie ervaringen in de natuur, maar ook de situaties die schuren. Het is prachtig om hemelse ervaringen te hebben, ervaringen van samenvallen met iets dat groter is dan wij zelf zijn. Maar de pittige uitdaging zit ‘em er in om een gelijkmoedige houding te bewaren als de dingen niet gaan zoals wij willen, verwachten of denken dat beter zou zijn.

Read More

Zambiaanse onderneemsters op talentenjacht

De Zambiaanse onderneemsters laten zich niet kisten door Covid. Zij halen het onderste uit de kan om hun bedrijven te blijven runnen. Hun steunpilaren zijn hun teamleden. Die hebben ze keihard nodig. En hoe versterk je die? Je raadt het al: het vizier richten op hun talenten!

Read More

Afstemmen op jezelf… hoe doe je dat?

Tegenwoordig is de norm dat we succes moeten hebben, een geslaagde loopbaan, een strak lijf en dat we verplicht zijn daarvan te genieten. We denken dat dit ambities zijn, die we in vrijheid gekozen hebben, maar het zijn vooral normen die ons aan alle kanten worden opgedrongen door onze omgeving, goeddeels zonder dat we ons ervan bewust zijn. Dit leidt tot afstemmingsstoornissen.

Read More

Hoe vergaat het de Briljante Onderneemsters in Zambia?

Ondernemen in Zambia in tijden van Corona is andere koek. Waar wij een lockdown doorkomen met mooie overheidsregelingen, moeten ze het daar zelf fixen. Dat is keihard werken, moed houden en met veel inventiviteit de kansen pakken die zich voordoen. Gelukkig zijn Zambiaanse onderneemsters wel wat gewend en… hebben zij geweldige talenten.

Oproep: 

Wil jij of kun jij iets betekenen voor de onderneemsters in Zambia? Bijvoorbeeld als denktank, of wil je bijvoorbeeld een project financieel ondersteunen? Dan verneemt Yvette van Dok dit natuurlijk graag!

Read More

Empowerment

Sinds 3 maanden coach ik een vrouw met een baan die veel van haar vraagt. Ze is de spin in het web van de organisatie. De meeste projecten waarmee de organisatie zich bezig houdt komen langs haar bureau en zij wordt geacht daar zo snel mogelijk haar licht op te laten schijnen.
In het verleden heeft ze een burnout gehad en de angst dat haar dit nog eens overkomt ligt op de loer.

Read More

Sluipmoordenaars voor je talent

Voor een digitale thuiswerker vervloeien de dagen. Een vrijdag kan ook een zaterdag zijn. Reistijd wordt werktijd. In de pauze hang je de was op. En ‘op vakantie’ transformeert in ‘ik ben toch thuis, dus bel gerust’. Wat betekent dit voor je talent?
Dit betekent niet veel goeds. Want, al lijkt het rustig, er liggen allerlei sluipmoordenaars op de loer die de vitaliteit van je talent onderuit kunnen halen. Herken jij jouw ‘talentsluipmoordenaar’?

Read More

Talent in tijden van crisis

​Corona heeft ook ons land in crisis gebracht. Het openbare leven ligt plat, de beurskoers kleurt rood. Onzekerheid. Sommige mensen bloeien op bij de nieuwe uitdagingen die er liggen. Maar voor de meesten van ons werkt het gebrek aan structuur verlammend en verwarrend.… Als een kip zonder kop op zoek naar je talent?

Read More

In het schild van je schuld

Ik ben gefascineerd door wat schuldgevoelens en schaamte doen met mensen. In een boek van David Hawkins, getiteld ‘Power vs. Force’ wordt een bewustzijnsschaal beschreven waarin schuld en schaamte onderaan staan. Aan de andere kant van de schaal staan bewustzijnstoestanden als liefde, vrede en verlichting. Ik vind de benadering wat statisch en deterministisch, maar dit heb ik ervan onthouden: schuld en schaamte staan onderaan en daar herken ik veel in. Schuld en schaamte zijn gevoelens die ons in een bevroren toestand houden, afgesneden van onze dierbaren.

Read More

Het talent van een spin

‘Als spin heb je zoveel geduld nodig’, zuchtte mijn zoon Koen toen hij naast het web van onze huisspin zat te ontbijten. De spin zat bewegingloos op de loer. Urenlang. En wij maar stressen. Waarom eigenlijk? Weet je dat geduld en talent dikke maatjes zijn?

Read More

Onze columnistes

Iedere maand brengen zij een boodschap met een knipoog over vrouw, studie, werk, balans werk & privé en natuurlijk Wageningen.

Yvette van Dok

Na mijn studie aan de WUR heb ik 15 jaar in Latijns Amerika, Azië en Afrika gewoond en gewerkt. In 2003 ben ik teruggekomen in Nederland en ben hier mijn eigen bedrijf Co-Motion Consult gestart, gericht op talent en bedrijfsontwikkeling.
De ‘Briljante Onderneemster’ is ons internationale programma, specifiek voor vrouwelijke MKB onderneemsters elders in de wereld.

Yvette van Dok

Jikke Verhulst

Ik schrijf graag en veel. Ik schrijf dagelijks om dossiers van mijn cliënten bij te houden, maar ik kruip ook soms gepassioneerd achter het toetsenbord als ik iets lees in de krant waar ‘niets van klopt’ of waar iets heel belangrijks aan ontbreekt. Ik maak jullie graag deelgenoot van gebeurtenissen in mijn werk en dagelijks leven en mijn reflecties daar op.

Jikke Verhulst

Eerder verschenen Colums