Vrouwen kwamen dit voorjaar op een krachtige manier in het nieuws: Veel medailles voor de Nederlandse vrouwen tijdens de Olympische Spelen; Veel vrouwen gekozen in de gemeenteraden in Maart. Het kan niet anders dan dat dit het resultaat is van een diep gevoelde innerlijke kracht en drive bij al die vrouwen die iets wonnen, medailles, zetels.

Innerlijke kracht is het resultaat van weten wie je bent, waar je voor staat en waar je staat in relatie tot anderen en daar voor gaan, zonder te verstarren. We kunnen proberen onszelf te ontwikkelen door te lezen, mediteren, reflecteren, yoga of krachttraining te doen, dingen die we voornamelijk alléén doen. Maar om te weten wat we waard zijn in de wereld moeten we tevoorschijn komen met onszelf, met wat we voelen, vinden, willen en weten. In Gestalttherapie noemen we dat wel eens ‘Hier en nu, ik en u’. Het gaat over het contact aangaan met de ander (waarbij we de omgeving ook als ‘de ander’ zien) vanuit wat je zelf bent of weet of wilt precies op dat ene moment.

We kennen allemaal wel mensen die iets uitstralen van kracht of wijsheid of soms allebei. We hoeven hen niet in actie te zien om te weten dat ze krachtig, wijs zijn. Ze stralen het uit. Het is hen niet aan komen waaien. Het is vaak een resultaat van gedisciplineerd leven. Jarenlang leren, bestuderen, oefening, training, fouten maken, vallen-opstaan-en-weer-doorgaan. Ik ben wel een beetje jaloers op mensen die dit doen. Het heeft mij jaren gekost om mezelf aan te wennen dagelijks te mediteren. Een tijdlang deed ik 2 à 3 keer per week krachtoefeningen, maar dat is al weer in de versukkeling geraakt.

Toch ken ook ik het gevoel krachtig te zijn. Het is als een besef van ‘dit klopt’ of ‘dit is wat ik wil’ of ‘dit ben ik’. Het kan een moment zijn van samenvallen met mezelf of het is een besluit wat afgestemd is met mijn innerlijk weten of wanneer ik ondanks tegenstand rustig blijf staan voor wat ik weet/voel/wil. Ik voel dat ook lichamelijk. Het kan zijn dat ik plotseling gewaar ben van dat ik rechtop zit of sta, dat ik benen heb en een ruggengraat. Meestal wordt mijn nek iets langer en ontspannen mijn schouders en dat alles spontaan. Het voelt als kracht. Ik sta op dat moment in mijn kracht. Ik ben.

Het is die ervaring die ik graag doorgeef, die ik graag voelbaar maken in mijn cliënt, zowel in individuele sessies als in het groepswerk. Als ik zie dat mijn cliënt dit ervaart dan weet ik dat zij in staat is om een volgende stap te zetten. Wat die stap is dat is voor mij niet belangrijk.

Jikke Verhulst

“Ik schrijf graag en veel. Ik schrijf dagelijks om dossiers van mijn cliënten bij te houden, maar ik kruip ook soms gepassioneerd achter het toetsenbord als ik iets lees in de krant waar ‘niets van klopt’ of waar iets heel belangrijks aan ontbreekt. Ik maak jullie graag deelgenoot van gebeurtenissen in mijn werk en dagelijks leven en mijn reflecties daar op.”

Wil je reageren op deze column? Mail dan aan Jikke Verhulst.