De vogels hebben het al aangekondigd: het wordt voorjaar. Tijd voor een voorjaarsschoonmaak! Alles in huis van zijn plaats en poetsen maar. Wie doet dat nog tegenwoordig? Ik te weinig, helaas. Toch is het heerlijk voor je talent om even lekker op te ruimen. Het geeft rust in je hoofd en ruimte voor nieuwe inspiratie. Je ziet opeens weer de schoonheid van de dingen die er echt toe doen. Dit alles is voeding voor je talent.

Van nature ben ik geen huishoudelijk type. En ook al niet geordend. Maar, door schade en schande ben ik wel wijzer geworden: het slurpt namelijk veel energie om dagelijks geconfronteerd te worden met spullen die in de weg liggen. Om de grijphandjes te voelen van een uitpuilende boekenkast. Me te ergeren aan een aanrecht dat vol staat of een bureau waar ik niets kan terugvinden.
Dan wordt het tijd voor een voorjaarsopruimactie. Alles wat in een vergeten hoekje ligt even in het licht van je talent onder de loep nemen. Heb ik dit nodig? Krijg ik er energie van? Zo nee, dan mag het weg.

Opruimen heb ik moeten leren. Ik geef je mijn top 3 belangrijkste lessen. Misschien heb jij er ook wat aan?

  • Begin bij het einde. Ofwel: maak plek in de schuur of in je berghok waar je je spullen (tijdelijk) kunt neerzetten, op weg naar hun eindstation. Bedenk manieren om er een ander gelukkig mee te maken. Marktplaats met gratis ophalen werkt bijvoorbeeld goed en meestal snel. Even contact met je afnemer kan zelfs verrassend leuk zijn. Ook als je nog niet weet wat je met iets aan moet, doe het dan toch in een doos. Want dat is de eerste stap naar onthechting. Dan is de volgende stap gemakkelijker.
  • Maak het behapbaar, want in een keer je hele huis opruimen is te veel gevraagd. Maak een lijstje (of niet), en begin gewoon. Vandaag een stapel tijdschriften. Morgen een plankje in je kleerkast. Stem de grootte van de klus af op de tijd of energie die je hebt. Tien minuten kunnen al een groot verschil maken. Vooral als je dit een paar keer per week doet.
  • Allerbelangrijkst: Zeg direct ‘JA’ tegen eenieder die zich aanbiedt om je te helpen. Dit klinkt simpel, maar dat is het niet. Want je wilt een ander niet belasten met een klusje waar je zelf niet van houdt? En zeker niet als het om je eigen rotzooi gaat. Toch is de hulp van een ander goud waard. Zo bood mijn zoon laatst aan om de schuur op te ruimen. ‘Brrr’, zei ik, ‘veel te koud vandaag’. Gelukkig trok hij zich daar niets van aan. En onder zijn enthousiaste leiding was het in een paar uur gepiept. Wat was ik blij!
Heb je er al zin in? De ervaring leert dat het soms van korte duur is dat iets er lekker opgeruimd uitziet. Dus, voor zolang het duurt: geniet ervan!
Veel plezier!
Hartelijke groet, Yvette

Ps. Mocht je er zelf echt niet uitkomen, en bieden vrienden of familieleden zich ook niet aan, dan zijn er ook andere mensen die je graag komen helpen, zoals een huishoudcoach. Álles voor een opgeruimde geest en afgestoft talent. Want een frisse blik, laat je talent bloeien.

Website tip: www.dehuishoudcoach.nl