Meer dan 60% van de Nederlanders heeft moeite met opstarten na de vakantie. Ik herken dit helemaal. Voor je talent is dit namelijk een flinke ommezwaai. Je hebt een tijdje lekker in de oplaadstand gestaan. En dan moet je plotseling switchen en je talent weer gaan uitgeven.

Soms is dat lekker. Dan heb je genoeg oplaadtijd gehad en ben je weer klaar voor actie. Dat is de fijnste modus. Soms kost het meer moeite om die shift te maken. Hierbij een paar tips die kunnen bijdragen aan een talentvolle eerste werkweek.

1. Even opwarmen
Verwacht niet gelijk 100% productiviteit van jezelf. Een sporter doet ook een warming-up. Dit is met talent niet anders. Geef jezelf tijd om te wennen en te verkennen hoe de vlag erbij hangt.

2. Een leuk begin
Je schudt je talent direct wakker als je op je eerste werkdag iets leuks te doen hebt, iets waar je zin in hebt. Het is helemaal handig als je dit vóór je vakantie al geregeld hebt.

3. Mailbox snel legen
Je kunt direct je volle mailbox induiken om hier ruimte in te scheppen. Toch kan eerst een praatje en een update van een collega dit klusje vergemakkelijken. Mails over onderwerpen die al opgelost zijn, kun je gelijk opzijzetten. Dat schiet lekker op!

4. Voelsprieten aan
Op zo’n eerste werkdag zie je de zaken weer fris en scherp. Dit is hét moment om te signaleren wat wel en niet klopt. Zet je voelsprieten aan.

5. Opruimen
Is er iets dat niet aansluit bij je talent en jouw manier van werken? Dan is het natuurlijk het allermooist als je dit direct kunt veranderen. Is dat niet mogelijk, noteer dan wat je wilt veranderen en spreek met jezelf af hoe je dit wel gaat doen.

6. Hou iets van je vakantie vast
Wat heeft je talent goed gedaan tijdens je vakantie? Daar kun je vast iets van toepassen in je dagelijks bestaan. Ik vond bijvoorbeeld een vakantiedag zonder telefoon een verademing. Het geeft ruimte om op eigen benen te staan zonder gevoed te worden met impulsen uit het netwerk. Hiervan kan ik elke dag iets meenemen, al is het maar een paar (offline) uren per dag.

Misschien kun je aan de slag met één of meer van bovenstaande talenttips? Of heb je voor jezelf nog een betere? Schrijf die dan alvast op bij de planning van je volgende vakantie. Zo word je eraan herinnerd als je de tip weer kunt gebruiken.

Hartelijk groet,
Yvette van Dok

Wil je reageren? Mail Yvette.