Alles om ons heen is aan verandering onderhevig. Corona, klimaatverandering, hagel en sneeuw op tweede Paasdag, winkelen was een ‘shopafspraak’ bij Blokker geworden en je vakantiebestemming staat op losse schroeven. Wat was is niet meer. De nieuwe richting is onduidelijk. We zijn verdwaald in ons eigen leven. Vinden we dat leuk? Nee! Is dwalen noodzakelijk? Jazeker. En ons talent weet er wel raad mee.

Dwalen is noodzakelijk om tot verandering te komen. Dwalen gaat over het vermogen om van richting te kunnen veranderen. ‘Dwalen maakt het leven interessant’, aldus Rijksbouwmeester, Floris Alkemade, die dit onderwerp uitdiept tijdens een interview bij Mondo (minuut 6.25 tot 18.45).

We staan voor grote vraagstukken die enorme veranderingen in gang zetten. Onze voedsel en energieproductie, de woningbouw, het klimaat, de vereenzaming. Echter, we hebben nog geen concreet beeld van wát en hóe dingen moeten veranderen.

Moeten we er daarom bang voor zijn? Volgens Alkemade niet. Met zijn labyrint nodigt hij ons uit om meer twijfel en verandering in ons leven toe te laten. Om van het zoeken een spel te maken. Om plezier te beleven aan het dwalen, dat juist het leven interessant maakt.

Hij schetst het patroon van de Hadza-jagers, voedselverzamelaars. Hun overlevingspatroon vind je terug bij walvissen, vogelsoorten en bij de nieuwste zoekmachines op internet.
In onbekend gebied is voor hen het volgen van een rechte lijn een dodelijke strategie.

Om te overleven moet je van richting kunnen veranderen. Niet zomaar in het wilde weg, maar door heel goed te observeren en je kennis optimaal in te zetten. En ook: durf een ingeslagen weg achter je te laten en een totaal andere richting in te slaan.

Verbeeldingskracht
Wat is hiervoor nodig? Verbeeldingskracht en verlangen naar een andere toekomst. En exact dáár komt je talent om de hoek. Want, heel diep van binnen weet je waarnaar je verlangt. Al is het nog niet concreet, je talent is je kompas; deze weg wel, die niet. En als je weg doodloopt, vindt je talent wel weer een zijweggetje.

Talenttips
Vertrouwen in je verbeeldingskracht maakt het veranderen van richting minder onzeker, het dwalen zelfs leuk. Zet je talent hiervoor in.
  • Kies een vraagstuk dat je nu bezighoudt. Dit kan van groot maatschappelijk belang zijn, een privézaak of dagelijkse beslommering.
  • Neem even de tijd om te voelen welk verlangen hieronder ligt. Hoe zou het zijn als dit vervuld is. Laat je verbeelding de vrije loop. Wat zie je dan? Wat voel je dan?
  • Ga dan op stap, dwaal rond en laat je leiden door je talent. Wat kom je tegen? Wat past? Wat laat je los? Verzamel stukje bij beetje de stukjes van de puzzel. Er komt een moment dat ze in elkaar vallen…
Hartelijke groet, Yvette van Dok