Donkere dagen, nieuwe coronamaatregelen en een klimaattop die maar niet opschiet, terwijl de wereld schreeuwt om actie. En zo zijn er legio zware onderwerpen aan dit lijstje toe te voegen. Onze studenten worden er zelfs depressief van. Hoe zit jij erbij? Bezwijkt je talent onder al dit gewicht? Mijn recept is: maak het licht.

Laat ik met je delen wat hierbij kan helpen.

Besef dat het blijft
Donkere dagen komen elke winter terug, corona is over drie weken niet voorbij en ook de klimaatproblemen zijn deel van onze toekomst. Wachten tot alles voorbij is heeft geen zin. Daarmee creëer je je eigen teleurstelling. Is dit slecht nieuws? Of is het te zwaar? Dit besef is wel de eerste stap naar lichtheid. In dit besef, kun je je talent aanzetten om op zoek te gaan naar jouw manier om er plezierig mee te leven.

In dit besef ben ik vorig jaar gestart met mij opleiding tot tennistrainer. Ik werd tureluurs van alleen maar thuiswerken. Mijn talent ‘mensen in beweging zetten’ heeft mensen nodig. En buitenlucht. Ik heb mijn trainersdiploma gehaald en sta nu twee avonden per week op de tennisbaan, anderen blij te maken met vrolijke oefeningen en een bal. Wat frist mijn talent daarvan op!

‘Je bent nú op je best’
Dit waren de woorden van een vriendin die ontslag nam om dit jaar de laatste etappe van haar voettocht naar Rome te kunnen lopen. Haar werkgever wilde haar geen twee maanden vrijgeven. Dus gaf ze haar baan op. ‘Want’, zo zei ze, ‘nu ben ik nog fit. En ik weet niet hoe dit over een paar jaar is.’

Je kunt je verlangens blijven uitstellen. Tot je pensioen, tot je het minder druk hebt, tot je kinderen groot zijn, tot je niet meer de zorg hebt voor bejaarde ouders, en zo voort. Maar besef wel: nú ben je op je best. Alzheimer, parkinson, hartfalen en kanker, ik maak het allemaal mee in mijn vriendenkring. En dan heb ik het niet over bejaarden. Nee, het zijn veertigers en vijftigers die hiermee worstelen. Dus reden te meer om NU je verlangen te volgen. Natuurlijk kun je klein beginnen. Want zelfs een voettocht naar Rome doe je in etappes!

Jouw geluk is goed voor de ander
Al sinds 2011 heb ik deze bladzijde uit een scheurkalender op mijn toilet hangen. Deze tekst geeft mij ruimte, toestemming zelfs, om tijd te maken voor mijn eigen plezier. Zodat ik zonder schuldgevoel op maandagochtend kan gaan tennissen, een werkafspraak afzeg omdat we kunnen schaatsen of een klusje laat voor wat het is, omdat de zon schijnt en het herfstbos lonkt. Deze momenten leveren kostbare energie op en dat is precies wat je talent nodig heeft: frisse energie om te kunnen stralen. In wat voor omstandigheden dan ook!Weet je nog niet precies wat jouw talent nodig heeft? Waar jouw lichtheid te vinden is? Vraag dan hulp aan een goede vriend(in). Leg je vraag voor - even klagen mag, maar niet te lang - en zorg dat je tot een concrete actie komt!

Veel plezier!

Yvette van Dok

Reageren? Mail Yvette