Het is een rare tijd voor ondernemers. De een groeit dubbel en dwars, de ander gaat failliet. In Nederland is dan nog een aardig vangnet. Voor onderneemsters in Zambia komt het aan op eigen kracht en creativiteit. Linksom of rechtsom, zij zetten hun talent optimaal in om te zorgen dat er geld in het laatje komt.

Volhardend, soms stoïcijns, soms wanhopig, maar altijd op zoek naar een goede oplossing. Zo zijn onze 22 Briljante Onderneemsters in Zambia het afgelopen jaar doorgegaan met het behalen van hun bedrijfsdoelen. Hun talent is tot het uiterste gegaan om dwars door alle Covid-perikelen heen te navigeren. De oogst van hun geweldige inspanningen hebben we vorige week vastgesteld én gevierd. Petje af - héél diep af - voor deze geweldige vrouwen.

Neem Sarah. De markt was ingestort. Haar pindarepen worden gezien als luxeproduct, en daar heeft nu niemand geld voor. Ze paste haar talent als ‘aanmoediger’ toe op haar eigen bedrijf en gooide het over een andere boeg: traditionele maaltijden aan huis verzorgen. Binnen een mum van tijd had ze een bestel-app ingericht en een deal gesloten met een koerier voor de bezorging. Al snel wisten mensen haar te vinden. Nu heeft ze een tevreden klantenkring die zorgt voor een stabiele kasstroom. Zo smikkelen zij deze Coronatijd wel door.

Een ander voorbeeld is Chanda. Zij handelt in biologische mest. Even leek het leek mis te gaan: door Covid gingen de agrodealers in haar distributienetwerk failliet. Wat nu? Gelukkig is Chanda gezegend met het talent ‘verkopen’. Dus ging ze snel op zoek naar nieuwe kanalen. En vond een ingang via boerenorganisaties en landbouwprogramma’s. Opeens explodeerde de vraag. ‘Help!’ Dit gaf nieuwe paniek, want ‘kan ik dit wel aan?’ Fier heeft ze haar roer recht gehouden en is ze de uitdaging aangegaan. Met een groei van 250% voorziet ze nu meer dan 8000 boeren van biologische mest. Ook de bodem vaart er wel bij, die raakt door deze mest beter bestand tegen een droog klimaat, dan bij kunstmest het geval is.

Applaus!
Een warm applaus en veel bewondering voor alle (briljante) ondernemers die nu het hoofd boven water houden en een positieve draai geven aan hun bedrijf. Meer dan ooit loont het besef dat je talent je steun en toeverlaat is. Altijd. Onder alle omstandigheden.

Talenttips
Hoe zit dat bij jou? Heb jij ook dit besef? Hoe gebruik jij je talent als steun en toeverlaat? En… Geef jij jezelf ook af en toe een applausje? Dat vergeten we vaak, maar dat maakt het leven wel een stuk leuker. Oefen deze week maar eens!

  • Neem elke dag een lastig dingetje onder de loep
  • Laat je talent de vrije loop. Welke nieuwe mogelijkheden dienen zich aan?
  • Ga je over tot concrete actie? Geef jezelf dan na voltooiing applaus.
  • Geniet van het behaalde resultaat. En van het feit dat je je talent actief en bewust hebt ingezet. Bravo!
Wie het kleine eert, is een gelukkig mens!
Hartelijk groet,
Yvette van Dok

Wil je reageren? Mail Yvette