Over VWI, Vrouwennetwerk Wageningse Ingenieurs

Het VWI kent een aantal actieve groepen die regelmatig bij elkaar komen. Hieronder vind je een overzicht. De activiteiten van de regionale groepen worden aangekondigd in onze agenda op deze website en in onze nieuwsbrief De Flits.
Heb je interesse in een bepaalde groep of wil je deelnemen aan een van de activiteiten neem dan contact op met de coördinator van de desbetreffende groep.
De actieve groepen op dit moment: Wandelgroep, Young VWI, Deelnetwerk Zwolle-Deventer, Intervisiegroep Wageningen, Oranje Pompoen

Wandelgroep

De wandelgroep, bestaat al meer dan 15 jaar. Elke maand maken we een wandeling in een mooi landschap of een natuurgebied. Iedereen kan deze wandeling organiseren, dus waar we wandelen bepaalt de organisator. De ene keer aan het strand, dan weer in de bossen op de Utrechtse heuvelrug of in het groene hart.

De wandelingen zijn tussen 15 en 19 km lang en in de winter is er meestal wel een warme plek binnen voor de lunch. We kiezen vaak met de trein bereikbare start- en eindpunten een enkele keer reizen we met de bus.

Er is een “harde kern” die regelmatig mee gaat maar er zijn ook vrouwen die af en toe een keer meelopen. Of je meegaat bepaal je per wandeling. Als je een keer mee wil wandelen, neem dan contact op met Marianne Lensink. Stuur Marianne een mail.

Wandelgroep VWI

Young VWI

Word jij enthousiast van een avond vol leuke en inspirerende gesprekken?
Haal jij energie uit netwerken en het verbinden met andere ambitieuze, jonge vrouwen?
Neem dan vooral een kijkje bij Young VWI!

Het Young VWI is onderdeel van het VWI netwerk voor alle vrouwelijke WUR alumni, waar studenten een gratis lidmaatschap van krijgen. Het VWI organiseert allerlei inspirerende, leuke activiteiten, en houdt de leden met elkaar in contact via het digitale netwerk Part-Up.

Young VWI is voor alle jonge WUR vrouwen tot 35 die aan het einde van hun studie of begin van hun carriére staan. We willen verbinden en inspireren via allerlei events en social media, op een gezellige, open en interactieve manier.

Wil jij graag meer weten? Neem dan contact op met het kernteam: kernteam@vwi-netwerk.nl.

Young VWI

Deelnetwerk Zwolle - Deventer

Deze groep is vooral bedoeld voor VWI-sters uit Zwolle, Deventer en wijde omgeving, maar alle VWI-leden zijn welkom. Ieder jaar zijn er 6 tot 7 activiteiten, meestal bij een van de leden thuis. Eén keer per jaar gaat de groep eropuit voor een buitenactiviteit. De thema’s van de bijeenkomsten variëren van persoonlijke ontwikkeling tot meer ‘Wageningen’ gerelateerde onderwerpen, waarbij we zo veel mogelijk afwisselen.
Om meer mogelijkheid tot netwerken te bieden en kennis te maken met nieuwe leden gaan we soms vooraf gezamenlijk gegeten. Wil je ook eens kennis komen maken of heb je interesse om een van de bijeenkomsten bij te wonen neem dan contact op met Maartje van Reedt Dortland. Coördinatoren:Annemarie Hoogendoorn en Maartje van Reedt Dortland.
Bij VWI-agenda kun je de komende bijeenkomsten zien.

Deelnetwerk-zwolle-deventer

Oranje Pompoen

Oranje Pompoen is in 1995 opgericht als één van de zeven subgroepen van het (toenmalige) Netwerk Nili Vrouwen. Uitgenodigd werden vrouwen uit netwerk Midden, die vóór 1985 waren afgestudeerd.

Momenteel zijn 16 VWI-sters uit Wageningen lid, een maximum gezien het huiskamerkarakter van de bijeenkomsten. De meeste vrouwen zijn al VWI-lid vanaf de start van het vrouwennetwerk in 1989. Het bindende element is uitwisseling van kennis en ervaring in elke levensfase en zo met elkaar optrekken en ‘elkaar kennen’. De contactpersonen zijn Lot ten Hänisch ten Cate, Frouke Burema en Maria van Schaijik.

We komen zo’n zeven keer per jaar bij elkaar bij één van de leden voor een gezamenlijke maaltijd en een inhoudelijke lezing of discussie. De zomerbijeenkomst is een buitenactiviteit gecombineerd met een picknick, als het weer het toelaat.

oranje pompoen VWI

Intervisiegroep Wageningen

De intervisiegroep Wageningen is een groep die al 15 jaar bestaat. Momenteel zijn we met zes vrouwen, allemaal met ‘Wageningse’ affiniteit. We komen één keer in de 6 weken bij elkaar. We werken in loondienst of als zelfstandig ondernemer in verschillende sectoren: van onderzoek tot zorg. Daardoor hebben we verschillende inzichten en vullen we elkaar mooi aan.

Een intervisie methode die we vaak gebruiken om een casus te bespreken is de roddelmethode. Bij deze methode geeft de inbrenger eerst een toelichting op het probleem. Vervolgens stellen we vragen om de casus duidelijker te krijgen. De inbrenger gaat daarna buiten de kring zitten en mengt zich niet meer in het gesprek. Zij luistert naar wat de anderen over de casus zeggen; over de mogelijke oorzaken en oplossingen. Aan het eind vertelt zij hoe ze het ervaren heeft en wat zij met het advies kan. Vaak doen we nog een rondje wat we zelf uit de casus meenemen, want elke casus is voor ons allemaal leerzaam.

Wat zo ter tafel komt? Een greep uit het afgelopen jaar: 
Hoe help ik zelfsturende teams om zich professioneel te blijven ontwikkelen? 
Hoe kaart ik aan bij mijn opdrachtgever dat een ontwerp slecht is, zonder dat ik het plezier in mijn werk verlies door ruzie te maken? 
Hoe manage ik de verwachtingen t.a.v. mijn inzet in een nieuw project? 
Hoe ga ik om met mensen die mij als boos ervaren, terwijl ik heel betrokken ben? 

We houden ook thema bijeenkomsten. We hebben eens een spel gedaan rond geweldloos communiceren en we zijn naar een bijeenkomst over deep democracy geweest. Of één van ons bereid een thema voor, bijvoorbeeld ‘wat is eigenlijk een goede vraag’. Zo blijft intervisie een bron van inspiratie.

Als we nieuwe leden zoeken, publiceren we een oproep in de Flits, de nieuwsbrief van het VWI.
Contactpersoon: Annemiek Terpstra, mail Annemiek.

Valerie Hadida

Foto: Valérie Hadida

Andere intervisiegroepen

Bekend is dat er meerdere VWI-groepen actief zijn, het bestuur probeert deze weer in beeld te krijgen. Dus zit jij in een intervisie-groep, meld het svp. aan het VWI-bestuur via een mail aan de secretaris.

Contactpersoon NVR

Het VWI is lid van de Nederlandse Vrouwen Raad (NVR), omdat we geloven in netwerken en support. Van oudsher liggen er veel banden met NVR. Diverse leden van het VWI waren of zijn er actief. De NVR is de grootste koepel van vrouwenorganisaties in Nederland en met zo’n vijftig lidorganisaties vertegenwoordigt NVR ongeveer een miljoen vrouwen. NVR bundelt de krachten voor verbetering van de positie van vrouwen.
Jaarlijks benoemd de NVR een AVVN-vrouwenvertegenwoordiger, die namens de Nederlandse vrouwen de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties toespreekt.

Wil je meer weten? Kijk op de NVR-website www.nederlandsevrouwenraad.nl of neem contact op met het kernteam.

NVR-logo