Soms vragen mensen mij waar hun talent nu eigenlijk goed voor is. ‘Als ik mijn talent ken, gaan dingen dan gemakkelijker? Weet ik dan wat mijn ideale baan is? Boek ik dan succes? Verdien ik dan eindelijk veel geld?’
Al deze dingen zijn mogelijk. Wel hangt het natuurlijk van de persoon af of dit ook werkelijk gebeurt. Wat het je oplevert als je je talent kent? Wat ik in mijn dagelijkse praktijk terugzie: talent geeft vertrouwen. Vertrouwen in je eigen kunnen, vertrouwen om besluiten te nemen waar je al maanden tegen aan hikt, vertrouwen om iets nieuws te proberen.

Jouw talent is jouw manier
Weten wat je talent is, maakt veel duidelijk. Opeens snap je waarom je doet wat je doet. En waarom je het dus ook niet anders hoeft te doen, want dit is nu eenmaal jouw eigen manier.
Dit laatste was zo herkenbaar bij de onderneemsters in de Albanië, waar we vorige week de laatste module van ons Briljante Onderneemster-traject hebben gegeven. Het viel op hoe ontspannen en positief iedereen was. Een van de deelnemers reageerde: ‘Ik heb veel werk, maar alles gaat zoveel soepeler.’

Bijvoorbeeld Laureta. Zij heeft een psychotherapie praktijk. Haar talent is ‘mensen een veilig gevoel geven’. Zij had een 12-jarige cliënte die haar vader niet kende en worstelde met haar moeizame verleden. Laureta zat al maanden aan te hikken tegen het plan om de vader uit te nodigen bij een van de sessies. De ontdekking van haar talent werd doorslaggevend. Dit gaf haar het vertrouwen dat ze deze lastige ontmoeting in goede banen kon leiden. Zo gezegd zo gedaan. Het werd een ontroerende moment voor vader en dochter, een keerpunt in het leven van het jonge meisje.

Diana’s talent is ‘Red Bull’: met veel energie nieuwe stappen nemen. Maar, als onderneemster was ze veel voorzichter dan ze eigenlijk wilde. Haar bedrijf stond een beetje stil. Gelukkig deed zich snel een mooie kans voor: investeren in een grote hoeveelheid suiker voor haar confituren productie op het moment dat de prijzen laag waren. Ze vond het heel spannend, maar vertrouwend op haar talent durfde ze deze investering te doen. Met succes, want sindsdien zijn de suikerprijzen alleen nog maar gestegen!

Ardeta’s talent is ‘probleem oplosser’. Ze een kei in het werkbaar maken van dingen die niet goed lopen. Zo had ze contact met een pizzeria die slecht liep. De eigenaar wilde ervan af. Ardeta rook een kans. Zij had in haar trainingscentrum jongeren opgeleid als pizzabakkers. Deze pizzeria zou een prima werkplek voor hen zijn, en tegelijk stage-plekken bieden voor de nieuwe studenten. Ze vertrouwde op haar talent en besloot de pizzeria te kopen om de jongeren een kans te geven. De jongeren zijn blij en de pizza-lovers ook!

Vertrouw op je talent
Met andere woorden: Heb je vertrouwen nodig? Ken je talent, ga ermee aan de slag en kijk wat er gebeurt. Heb je hulp nodig bij het verkennen van je talent? Ik help je er graag mee verder.

Veel succes!
Yvette van Dok

Reageren? Mail Yvette