Een gebruiksaanwijzing voor je eigen talent. Heb je daar weleens over nagedacht? Dat is namelijk bijzonder handig, vooral voor anderen.

Wij zijn verrassend voorspelbaar in ons eigen gedrag. En dat heeft voordelen. Daardoor kun je vrij gemakkelijk een paar instructies geven over hoe een ander beter gebruik kan maken van jouw talent. Daar worden jullie allebei beter van!

Graag deel ik mijn eigen gebruiksaanwijzing als voorbeeld. Dus, voor wie optimaal gebruik wil maken van mijn talent, volg dan deze instructies:

Hoe zet je mijn talent aan?
Dat is niet zo heel moeilijk. Je hoeft me alleen maar even te bellen en vragen: ‘Ik wil graag …. maar ik zou niet weten hoe?’. Vooral als dat ….. zich inzet voor een betere wereld, dan staat mijn talent direct voor je in de startblokken!

Werken we samen?

Ja, graag! Voor mijn talent ‘mensen in beweging zetten’ is samenwerking absoluut een voorwaarde. Dan wel graag met positieve energie en gericht op actie.

Hoe communiceer je?
Goede communicatie is echt belangrijk voor mijn talent. Reageer het liefst snel en to-the-point. Want oh, jee, als het verhaal te lang duurt of als je helemaal niet reageert dan ben je mij al heel snel kwijt.

Wat moet je echt vermijden?
Regels, procedures, star vasthouden aan ‘hoe het moet’ en routine. Mijn talent is altijd op zoek naar iets nieuws en dat heeft ruimte nodig. Anders verpietert het in een mum van tijd.

Hoe zet je mijn talent weer uit?
Op een gegeven moment is mijn talent genoeg geweest. Dan kun je zelfstandig verder. Zet het dan weer uit. Wat je daarvoor doet? Laat merken dat je blij bent met het resultaat. En zeg gewoon ‘hier kan ik mee verder’. Dan kan ik het loslaten en aan iets nieuws beginnen.

Talenttips
Je raadt het al. De volgende stap is: maak je eigen Talent Gebruiksaanwijzing voor een ander die een beroep wil doen op jouw talent. Gebruik de volgende vragen als leidraad:
  • Hoe zet je mijn talent aan?
  • Wanneer loop ik nog een tandje harder voor je?
  • Wat moet je vooral niet doen of zeggen?
  • Wanneer is mijn talent genoeg geweest en kan het uit?
Het is natuurlijk heel informatief en behulpzaam om deze vragen ook even aan wat collega’s of VWIgenoten voor te leggen. Misschien kennen zij jouw gebruiksaanwijzing al beter dan jijzelf.

Veel plezier!Hartelijke groet,
Yvette van Dok