Geen clickbait kop, maar een echte gemiste kans. Maandag 11 februari was de Internationale Dag van Vrouwen en Meisjes in de Wetenschap. Het bestaat nog maar pas. In 2015 heeft de VN deze dag ingesteld vanwege genderongelijkheid in de wetenschap.

De redactie van een Radio 1 programma overwoog hieraan aandacht te geven en stuurde het VWI-netwerk een e-mail met de vraag of een vrouw uit ons netwerk wilde meewerken. "We willen hiervoor graag iemand uit het netwerk uitnodigen die ons kan vertellen over de ervaringen als vrouw in de wetenschap. Het gaat om een studiogesprek, zouden jullie het leuk vinden om hieraan mee te doen?"

Hoe gaat dat? Op vrijdagmiddag komt er een mail - maandag is er het studiogesprek. Riti stuurde de mail direct rond naar het bestuur en er kwamen wat opties, maar in zo'n situatie is e-mail niet snel genoeg om dit te regelen.

Misschien was het niet erg om die kans te missen - Focus zendt uit van 2:00 tot 4:00u 's nachts.

Het werd een gesprek met Hanneke Takkenberg, hoogleraar Thoraxchirurgie aan het Erasmusmc en voorzitter voor het Landelijke netwerk vrouwelijke hoogleraren. Ook prima natuurlijk. Maar toch… Zou het een VWI-ster zijn geweest als we in de part-up 'Vaker in de media' - via bijvoorbeeld Whatsapp of de Part-up app - in contact stonden met elkaar?

Beluister de uitzending: https://www.nporadio1.nl/radio-focus/onderwerpen/490438-het-stereotype-wetenschapper-is-een-man-met-een-witte-jas-en-een-bril

Onze Part-up Vaker in de Media: https://part-up.com/partups/vaker-in-de-media-hoAf8x8AghsEoxvqN/start


Pauline Schakenbos