Zou samengaan met VVAO interessant zijn? Of... wat kan het VWI leren van VVAO? Met die vragen ging een vijftal VWI-sters op 27 mei jl. op bezoek bij VVAO Deventer. Het bleek een bijzonder inspirerende bijeenkomst!  VVAO is een netwerk voor hoger opgeleide vrouwen ​www.vvao.nl.
 
  • Heerlijk om zomaar door-de-week een bijeenkomst met 30-40 VVAO leden te zien. Dat is daar heel normaal! Oorzaak: omdat het een lokaal netwerk is kennen ze elkaar redelijk goed en is er verbondenheid met elkaar, met wat er in die stad gebeurt, en waar leden via andere netwerken/ functies min of meer bij betrokken zijn. Dat heeft meerwaarde. Dus, zou het voor ons als VWI misschien interessant zijn om weer lokale VWI netwerken in het leven te roepen. Bijvoorbeeld in Wageningen, Den Haag, Den Bosch, Groningen? En eventueel samen met de een in die steden al bestaande VVAO-club?
  • Argument van een vrouwelijke Delftse ingenieur, Helen: hoogopgeleide vrouwen verhuizen voor hun baan/ functie; als je dan in een nieuwe stad aankomt wil je efficiënt zorgen de goede mensen en ingangen te leren kennen. Dat gaat prima via zo’n lokaal VVAO netwerk!  
  • Diezelfde Helen richtte binnen VVAO Deventer een ‘TOP-kring’ op voor - toen nog – de jonge vrouwen, die bezig waren met vragen rondom hun loopbaan met kinderen. Vragen als ‘volg ik mijn man of ga ik voor mijn eigen carrière en hoe dan? Hoeveel tijd lever ik in voor mijn gezin?’ Die topkring is een hechte groep geworden. (TOP staat voor: Thema’s, Ontspanning en Plezier!) Natuurlijk hangt zo’n initiatief af van enthousiaste vrouwen zelf; maar het wordt wel makkelijker als je met elkaar in dezelfde stad zit. Dit pleit dus extra voor lokale VWI-kringen, of VWI-VVAO-kringen.
  • De bijeenkomst was in Humanitas, een zorgtehuis, dat de week ervoor in Vrij Nederland besproken en geroemd werd. Het heeft de diversiteitsprijs ‘Het Verschil 2018’ gewonnen en is internationaal een voorbeeld. We kregen een introductie van de directeur, een jonge vrouw met een verfrissende en inspirerende kijk op organiseren. Haar uitgangspunt: ”ja het kan, wat is uw vraag?” 
Het VWI kernteam wil deze aanpak graag in het zich vernieuwende VWI toepassen. Dus, VWI-sters: ”Ja het kan, wat is uw vraag?”

kernteam@vwi-netwerk.nl​,
 Jelleke de Nooy van Tol