De Vegan Workshop in Olst op 9 okt. jl. was super geslaagd! Aanwezigen vonden het leuk, informatief, lekker en voor herhaling vatbaar.

Veganisme is een levenswijze waarin gestreefd wordt naar het vermijden van exploitatie van dieren en wreedheid jegens dieren. Hier wordt vanaf gezien op basis van ethische gronden. Het gaat daarbij niet alleen om de verschrikkelijke manier waarop dieren meestal gebruikt worden, maar ook om het principe dát dieren gebruikt en gedood worden, terwijl mensen prima zonder dierlijke producten kunnen leven.

In de praktijk
Veganisten vermijden dus dierlijke producten en diensten. Dit omvat producten die afkomstig zijn van het lichaam van een dier of vervaardigd zijn door een dier. Deze definitie geeft aan dat veganisme een streven is en beperkt is tot wat mogelijk is. Dit kan per persoon verschillen afhankelijk van de persoonlijke situatie en de mogelijkheden om veganistische producten en veganistische diensten te kopen. Een veganist zal zich in iedere situatie proberen af te vragen op welke manier die het dierenleed kan terugdringen, op de korte en lange termijn.

Meer dan eten
Veganisten eten plantaardig, maar veganisme omvat meer dan het volgen van een plantaardig dieet. Een veganist consumeert ook geen plantaardige producten waarbij dieren gebruikt zijn. Denk daarbij aan producten die op dieren getest zijn, of geproduceerd zijn met dierlijke hulpstoffen, zoals wijnen die geklaard zijn met gelatine of vislijm. Daarnaast eten veganisten uiteraard ook geen vlees, vis, zuivel, eieren, honing, gelatine, dierlijke e-nummers en andere producten waar deze dierlijke producten in verwerkt zitten.Veganisten trekken dit consequent door in hun gehele leven. Veganisten kopen geen kleding die gemaakt is van dieren zoals bont, leer, wol, dons, vilt, veren en zijde. Bij verzorgingsproducten letten vegans erop dat deze geen dierlijke ingrediënten bevatten of getest zijn op dieren. Ze wijzen ook het gebruik van dieren voor vermaak af. Veganisten bezoeken dus geen dierentuin en berijden geen dieren. Dieren worden niet gehouden, tenzij dit in het belang van het dier is, zoals de (tijdelijke) opvang van hulpbehoevende of asieldieren.

Voordelen
Veganisten eten plantaardig. Plantaardig eten voordelen voor onze medemens, natuur & milieu en onze gezondheid. Het kan van persoon tot persoon verschillen hoe belangrijk deze aspecten gevonden worden.

Lees meer: Nederlandse Vereniging voor Veganisme (NVV): www.veganisme.org.