Het deelnetwerk Zwolle-Deventer startte in januari van dit jaar met een leesgroep. "Sindsdien kwamen we drie keer bij elkaar. De groep telt zeven VWI-sters en steeds kiest een van de zeven VWI-sters een boek. Degene die het boek heeft gekozen, bereidt de avond voor, zoekt informatie op over de schrijver, stelt vragen aan de hand van het boek en zorgt ervoor dat iedereen aan bod komt. Na drie bijeenkomsten concluderen we dat de leesgroep een succes is. Ter inspiratie voor andere VWI-sters hierbij de drie boeken:

Kraaien in het paradijs van Ellen de Bruin schetst het leven van Lipa op een eiland waar nauwelijks nog mensen wonen. Gaandeweg wordt duidelijk dat het eiland ondanks alle dramatiek die zich er heeft afgespeeld, een paradijs is vergeleken met de rest van de wereld. Door de klimaatverandering geldt in dit toekomstverhaal het recht van de sterkste. Vrouwenrechten zijn verdwenen. Zo is het vrouwen niet toegestaan om zonder een man te reizen.
Dit boek leverde veel gespreksstof op over de gevolgen van de klimaatverandering en de positie van vrouwen. Onze conclusie: een fascinerend boek, maar veel zware thema’s en daardoor behoorlijk somber.

Een bijna volmaakte vriendschap van de Japanse schrijver Milena Michiko Flasar gaat over een jongen die na twee jaar zelfgekozen afzondering en opsluiting in zijn kamer weer voor het eerst naar buiten gaat. Daar observeert hij een man op een bankje in het park en heel langzaam ontwikkelt zich een vriendschap tussen hen.
We waren het erover eens dat dit dunne boekje het lezen meer dan waard was. Aan de hand van dit boek ontstond een levendig gesprek over prestatiedruk, over schaamte en over pesters, meelopers en gepest worden.

In De heks van Limbricht vertelt Susan Smit het waargebeurde verhaal van een eigenzinnige vrouw die aan het einde van de 17e eeuw wordt gearresteerd op verdenking van hekserij. Vanuit de kerkers onder het kasteel kijkt Entgen terug op haar leven en geeft ons inzicht in de toen geldende verhoudingen tussen mannen en vrouwen. Entgen betaalt een hoge prijs voor haar onafhankelijkheid.
Dit boek maakte grote indruk op ons vanwege enerzijds het waargebeurde karakter en anderzijds de paralellen met de huidige ontwikkelingen in de maatschappij. We analyseerden de rol van ontwikkelde vrouwen in de maatschappij, de huidige kritiek op Sigrid Kaag en of het helpt dat er nu excuses zijn uitgesproken over de heksenjacht in specifiek zuidelijk Nederland.

Ook een leesgroep starten? Neem gerust contact op voor informatie."

Mail daarvoor vwi@vwi-netwerk.nl.