Het afgelopen jaar ben ik door het werk voor het Nieuwe Netwerk zo veel mooie initiatieven en ontwikkelingen tegengekomen, dat het me niet meer loslaat: Wat zijn er veel mensen gewoon zelf en met elkaar aan de slag gegaan. Wat fantastisch. Ik word er heel blij van.

Het verbaast me ook: Waarom is dit zo weinig zichtbaar? Het is zulk positief nieuws.

Ik geef er dan ook graag aandacht aan op sociale media. Met name op Twitter (@pschak en @LeukNetwerk) en sinds kort op Facebook (www.facebook.com/groups/gelukkiggenoeg).

Wat ik zoal ben tegengekomen afgelopen twee jaar kun je zien in de lijst met wie ik volg op Twitter: twitter.com/LeukNetwerk/following

De eerste dinsdag in september was Duurzame Dinsdag met de duurzame troonrede.

Naast alle duurzame bedrijfjes en ideeën hoorde ik van de twee nieuwe initiatieven, de een met landelijke impact, de ander is er voor ieder van ons. Met die tweede wil ik graag wat gaan doen.

www.duurzamedoorbraak.nu 
Een groep van diverse maatschappelijke initiatieven die samen optrekken om de overgang naar een sociale, ecologisch verantwoorde en veilige samenleving te versnellen. Zij hebben immers meer impact als ze krachten bundelen en elkaar ondersteunen. Zij nodigden andere organisaties in Nederland uit om mee te doen. Inmiddels zijn er meer dan 70 organisaties aangesloten.

www.52wekenduurzaam.nl Je eigen leven stap voor stap duurzamer te maken. Een jaar lang iedere week een kleine verrassende en duurzame stap. Om te zien of het bij je past. Word je er gelukkig van, dan hou je het vol. Zo niet, dan skip je het. Wij onderzoeken wat er wel kan. Uitdagend, leuk, leerzaam en gratis. Loop je een stukje met ons mee?Ik vind hun aanpak erg inspirerend. Er staan makkelijke en moeilijke uitdagingen in.

Voorbeeld: De actie van deze week is meedoen aan World Cleanup Day 18 september. En, waar ik zelf nooit aan had gedacht (maar jij misschien wel): ‘Clean je cloud’. Je online data opslag.
Laten we bewust kiezen wat we wel en niet van het wereldwijde web gebruiken. Dataopslag en internetgebruik kosten energie, en veroorzaakt dus CO2-uitstoot. Meer dan je denkt. Eén mailtje is bijvoorbeeld al goed voor 0,3 gram CO2-uitstoot.
Oude twitter accounts, onnozele filmpjes uit 2011, 500 foto’s van dat weekendje weg. Dan bespaar je niet alleen het milieu, maar voel je je ook opgeruimder. Dropbox opruimen. Schrijf je uit voor nieuwsbrieven die je niet leest. Verwijder oude mails.

Is dit iets om met een groep VWI-sters samen te doen? Ik heb daar wel zin in. Jij ook? Laat het me weten.

Pauline Schakenbos
WhatsApp T. 06 16 400 695
E-mail ps@boogconsult.nl