Ieder jaar doen we ons best om op de 1e of 2e zaterdag van november een mooie locatie en thema te vinden voor een echte VWI-dag. Dat is in 2022 aan alle kanten gelukt: het gevoel van herkenning dat wij als vrouw en professional, ieder op haar eigen wijze, vanuit onze Wageningse basis werken aan een duurzame wereld. Een dag met een sterretje - en heel veel zon!We waren te gast bij Ank van Maanen op natuurboerderij Wittenhorst in Stokkum (bij ’s Heerenberg, tegen de Duitse grens aan). De mensen die betrokken zijn bij netwerk Zwolle-Deventer wisten al een paar jaar geleden dat Ank bezig was met haar droom, een natuurboerderij. Die droom hebben zij en haar man Vincent waar gemaakt. En die droom was vooral: niet praten over duurzame, landbouw, voedsel en natuur, maar daar zelf handen en voeten aan geven! Dat is heel best gelukt!

Buiten in de zon, in een ovale kring met koffie, thee en krentenwegge, vertelden we elkaar over onszelf en vooral ook wat we van deze dag verwachtten. We bleken één voor één te komen uit interesse voor dit voorbeeld van duurzame landbouw èn voor de beloofde workshop ‘hoe maak je je droom waar?’

Ank vertelde boeiend en beeldend waar we waren, hoe de boerderij (vroeger met een aantal varkens, een paar koeien en kippen) al 5 generaties in dezelfde familie is, over de bodem en het landschap en de (on)mogelijkheden daarvan; de verbouwing van de varkensstal tot een aanleunwoning voor haar schoonmoeder, en in de toekomst een B&B; de groentetuin met 150 groentepakketten. Ook vertelde ze hoe haar man Vincent, 3 dagen per week tandarts, zorgt voor het Black Angus vleesvee dat in natuurweiden buiten loopt.En natuurlijk kregen we een rondleiding!
Na de voortreffelijke lunch (gecaterd door Buitenhorst Bennekom, https://trustoo.nl/gelderland/bennekom/catering/catering-buitenhorst/) lieten we ons begeleiden door Ank van Maanen en Ruur Boersma (al jaren decaan WUR met specialisatie hoogbegaafden). Ank heeft veel baat bij de cursus / begeleiding die ze krijg van Benjamin Hardy.

De gesprekken waren heel boeiend en verdiepend. Een paar quotes geven goed weer waar het over ging:
  • purpose discovery: wie ben ik, wat weet ik, wat wil ik, waar kom ik voor?
  • mijn toekomst bepaalt wat ik nu doe
  • als je iets wilt, wees niet bezig met “hoe”, maar wel met ‘wat’ je wilt realiseren
  • er zijn punten in je leven van no-return; dan zet je stappen en je weet niet of dat de goede weg is, maar dat is wat je doet;
  • al je je wens uitspreekt, dan regelt het universum dat (zie het boek ‘de hele olifant in beeld’). Dan moet je wel letten op de coïncidenties, de toevalligheden, de mensen die op je pad komen.
  • tiny habits: je spullen klaar leggen om (makkelijker) iets te doen wat je niet leuk vindt; jezelf niet veroordelen
  • een tijd van niet weten is ook een belangrijke fase, laat die er gewoon zijn!
Tot slot deden we nog een geleide visualisatie:
  • Leef je in, in jouw situatie 20 jaar vanaf nu; dan ben je 20 jaar ouder. (Ga echt in die tijd in je zelf zitten!) Vanuit die positie kijk je naar jezelf zoals je nu bent, en je neemt waar wat blijkbaar jouw 3 belangrijkste prioriteiten in 2022 zijn. Als je die hebt ‘ gezien’ , voel dan bij jezelf na wat dit inzicht voor jou betekent. Wat leert het je, wat heb je ontdekt?
  • Leef je nu in in de dag precies een jaar vanaf nu, 12 november 2023; wat wil ik dan bereikt hebben? wat is er in dat afgelopen jaar gebeurd waar ik blij / tevreden over ben?
  • Deze komende week: voor welk doel / actie voel jij je 100% gemotiveerd om dat te bereiken? En wie kan mij daarbij helpen? 
Zoals Monique Bronkhorst na afloop schreef: Wat was het gisteren een leuke dag! Echt weer inspirerend, het Wageningse gevoel, vol ideeën en voornemens weer naar huis.

Verslag door Jelleke de Nooy - van Tol, foto's: Petra Kaizer en Marjan Vrins

Meer foto's van deze dag vind je hier: photos.app.goo.gl/Qb7Wtx4xUBuoKoDh9


Wil je het verslag downloaden als 20221112-verslag-vwidag.pdf zien?