De Zambiaanse onderneemsters laten zich niet kisten door Covid. Zij halen het onderste uit de kan om hun bedrijven te blijven runnen. Hun steunpilaren zijn hun teamleden. Die hebben ze keihard nodig. En hoe versterk je die? Je raadt het al: het vizier richten op hun talenten!

‘Het talent van mijn medewerkers benoemen? Oei, dat gaat me nooit lukken’, was de eerste reactie van de briljante onderneemsters. Op deze manier hadden ze nog niet naar hun mensen gekeken. Het was een flinke uitdaging. Maar, met een verbluffend effect! Lees hier hun verhalen.

Onderneemster Sarah
‘Mathilda blijkt werkelijk een verbazingwekkend ‘fixer’. Het probleem was dat we 6000 zakken mest hadden gekocht die van slechte kwaliteit bleek te zijn. We konden de mest niet doorverkopen aan onze boeren. En teruggeven aan de leverancier was ook geen optie. Wat een strop.
Mathilda trok de zaak naar zich toe. Zij ontdekte dat viskwekers mest gebruiken voor hun vissen. En dat zij onze mest wél wilden hebben. Uiteindelijk heeft Mathilda alle zakken tegen kostprijs verkocht. We hebben geen cent verlies geleden. We wisten niet dat ze zó goed was!’

Onderneemster Joyce
‘Onze verkopen liepen terug. Door Covid hebben mensen minder te besteden en ook onze vis is duurder. Persoonlijk klanten benaderen is nu lastig. We ontdekten dat Mufalo een geweldige motivator is. Mensen hebben een zwak voor haar. Ze wist de dalende verkoop een boost te geven door iedereen te bellen en tot bestellingen te verleiden. De klanten kwamen zelfs naar de boerderij en ze wilden háár dan ook echt ontmoeten.

Paf!
Zo hebben de onderneemsters nog veel meer prachtige talenten ontdekt. Ze staan echt paf. Hun teamleden kunnen sommige dingen echt beter dan zijzelf! Dat biedt nieuwe mogelijkheden.

Talenttips
Zo is er veel te ontdekken aan talent. Ook in je directe omgeving. Te vaak kijk je eroverheen.
Dus, daag jezelf uit en ontdek het talent van iemand in je directe omgeving. Hoe doe je dat?

  • Observeer de ander een paar dagen heel goed en noteer wat je opvalt.
  • Luister goed naar het woordgebruik van de ander. Wat valt je daarin op?
  • Ga bij jezelf te rade: wat is het effect van die ander op mij? Maak dat specifiek en geef er een woord aan.
Neem tot slot even de tijd voor een gesprekje en leg de ander voor wat je is opgevallen. Kom samen tot het beste woord voor zijn of haar talent. Je zult verbaasd staan. En de ander ook!

Veel plezier!

Yvette van Dok
Kom in contact met Yvette via mail.