Het is al december; de maand van Sinterklaas en Kerstmis! Tradities van eeuwen worden nu door Corona spontaan in een ander jasje gegoten. Hoe erg is dat? Ach, daar weet ons talent wel raad mee.

Ons talent is eindeloos flexibel. Is de situatie vandaag anders dan gisteren? Dan vorig jaar? Als je de bedoeling blijft zien, dan vindt je talent vanzelf de juiste draai. Als je het daarvoor de ruimte geeft tenminste…
Zwarte piet is niet meer zwart. Vinden de kinderen dat erg? Ik vermoed van niet. De verhalen blijven spannend en ze zetten nog steeds hun schoen. En wij ‘grote mensen’ kunnen nog steeds iemands grootste flater beschrijven in een luisterrijk gedicht.

Het kerstdiner met de hele familie, dát zit er niet in dit jaar. Natuurlijk is dit spijtig. Het vraagt misschien even schakelen om er ook met minder mensen een vredig samenzijn van te maken.

Voorproefje
Ik vermoed dat dit een voorproefje is voor de flexibiliteit die voortaan blijvend van ons gevraagd zal worden. Alles blijft veranderen. Ook na dit jaar. En het is niet alleen Corona, maar ook legio andere ontwikkelingen in de wereld dwingen ons tot permanente flexibiliteit.

En waar dat niet gebeurt breekt spontaan onrust uit… Neem Polen, daar gaat het volk massaal de straat op. Abortus verbieden omdat de kerk dat wil? Dat is niet meer van deze tijd. En… Valt het jou ook op hoe vaak de jongeren van Urk in het nieuws zijn?

Talenttips
Verandering dus. Niets is meer hoe het ooit was. Eigenlijk is verandering er altijd wel geweest. Maar, het grote verschil met ‘vroeger’ is dat de veranderingen ingrijpender worden, voor ons allemaal tegelijk.
We kunnen hier onzeker van worden. Mijn tip: blijf toch vertrouwen op je talent. Dan vind je altijd een nieuwe invalshoek.

Laten we beginnen met de kerstviering van dit jaar. Breng je eigen talent in je herinnering en:

  • Zie de kerstdagen voor je. Wat is voor jou de belangrijkste bedoeling van deze kerst? Is dat het familiegevoel, vrolijkheid, een diepzinnig gesprek, gevoel van vrede, ontspanning, warmte of juist actie? Stel vast waar het je om gaat.
  • wie horen hierbij, passend binnen de beperkende maatregelen die gelden?
  • dan heb je nog een paar weken de tijd om hier een talentvolle invulling voor te bedenken. Hoort hier een lekker toetje bij? Bijzondere kerstverlichting? Een mooi verhaal? Een stil moment? Een samenzang? Een spel? Een verrassing? Geniet van je voorbereidingen.
Enne, als je je kerstgenoten meeneemt in deze aanloop, dan leg je direct de rode loper uit voor een onvergetelijke kerst!Veel plezier!

Hartelijke groet,
Yvette van Dok
Mail Yvette met jouw reactie!