Meestal geniet ik enorm van mijn eigen werk. En soms is het helemaal feest. Bijvoorbeeld, als ik de kans krijg voor een mooi reisje, zoals een paar weken geleden. Terwijl Nederland weggeblazen werd in de zwaarste storm ooit, zat ik in het zonnige Mozambique.
Ik werd er ook gelijk weer met mijn neus op de feiten gedrukt. Ook letterlijk trouwens….. Want, een schoon toilet. Dit is voor ons zo vanzelfsprekend, dat we er niet eens bij stilstaan. Maar… Weet je dat 2,5 miljard mensen in deze wereld geen toegang hebben tot een voor ons zo doodnormaal blinkend en hygiënisch toilet?
Stel je even voor in Maputo: een arme stadswijk met 40.000 inwoners. Geen riolering, maar her en der slechts een hurktoilet boven een gat in de grond. Tja, wat doe je dan als het gat vol is? En het erf te klein is voor een nieuw gat?

Dit vraagt om een oplossing, effectief, goedkoop en grootschalig toepasbaar. Gelukkig wordt hieraan in Maputo hard gewerkt. Met veel inventiviteit en toewijding. Door mensen met talent! Twee van hen stel ik graag aan je voor. Bjorn is een uitvinder. Zijn talent is ‘Out of the Box’. Hij denkt anders dan andere mensen. Hij ziet technische mogelijkheden en oplossingen, waar niemand aan denkt. Voor collega’s is hij een bron van inspiratie.

Tenminste, als zij zich niet gek laten maken door de onophoudelijke stroom van zijn nieuwe ideeën. Voor de inwoners van Maputo heeft hij bedacht om de larven van de Black Soldier Fly in te zetten voor versnelde compostering van de poep. Zodat het gat niet vol raakt.

Hij vindt dat een toilet voor arme mensen ook mooi mag zijn. Na veel geëxperimenteer heeft hij het ‘straight flush toilet’ uitgevonden. Voor een paar euro heeft iemand een toiletpot die glanst als porselein. En die je met slechts één kopje water kunt doorspoelen. Handig ook, omdat er weinig water is.

Hij wordt hierin met veel enthousiasme bijgestaan door Alice. Een 24-jarige vrouw met een dochter van 9. Kind huwelijken zijn heel normaal in Mozambique. Maar Alice wilde het anders doen met haar leven. Dat is ook haar talent: ‘dingen op een andere manier doen’.Als enig meisje in haar klas heeft ze de opleiding metaalbewerking afgerond. Nu werkt ze mee aan de ontwikkeling van de toiletten, en dat past haar goed. Het vraagt alles van haar creativiteit en biedt een geweldige kans om haar leven een nieuwe wending te geven.
Talenttips
Maslow liet het al zien in zijn piramide: pas als onze basisbehoeften zijn vervuld, krijgen we ruimte voor zelfontplooiing. Je eigen toilet als basis voor je talent. Voor ons normaal, voor velen een luxe. Tijd dus voor iets meer waardering voor ons kleinste kamertje. Grijp je eerstvolgende toiletbezoek aan voor:
  • Bekijk je toilet met frisse ogen, alsof dit nieuw voor je is
  • Bepaal wat je hierin het meest waardeert
  • En geniet er simpelweg even van.
Hartelijke groet,
Yvette van Dok

Reageren?
Mail Yvette van Dok