Moeders en vaders die - naast een drukke baan - gezellig thuis schooltje moeten spelen, pubers die weer hun eindexamenfeestje dreigen te missen, ouderen die in hun eentje koffiedrinken… Het kost best moeite om je talent in vorm te houden. Gelukkig biedt humor soelaas!  Lees maar even dit Joodse mopje*, dan snap je gelijk wat ik bedoel.

Een dokter zegt tegen zijn patiënt: “Mijnheer ik heb slecht nieuws voor U; over een half jaar bent U dood!”
Patiënt zegt: “Oh wat vreselijk; kan ik daar niets aan doen?”
De dokter antwoordt: “Nou U kunt stoppen met roken, drinken en seks.”
Patiënt: “Zal ik dan langer leven?”
Dokter: ”Nee dat niet; maar het lijkt langer.”
Humor relativeert, maakt taboe bespreekbaar en geeft lucht. Ook wanneer dingen onoplosbaar zijn. Het opent het luikje naar je talent, naar ruimte om deze langzame periode wat op te vrolijken.

Neem bijvoorbeeld de Quarantainemama die dankzij corona het podium heeft gevonden om de juiste snaar te raken. Lees meer over Quarantainemama.


Of neem de Toekomstbus: waar je kun leren hoe je met humor een draai geeft aan een lastige situatie. En hoe je zelfspot inzet zonder jezelf onderuit te halen. Bekijk de Toekomstbus.
Talenttips
Gevoel voor humor verschilt per persoon. Waar de een dubbel ligt, vindt de ander het maar een flauwe grap. Voor je talent is de relativering en lucht die humor kan brengen wel een zegen. Ga dus op zoek naar jouw humor. Vandaag nog! Je zoektocht kan je op verschillende manieren aanpakken.
Ik noem er een paar:
  • Ga op zoek naar je eigen humor. Maak van iets zwaars wat lichts, steek af en toe de draak met jezelf, dat werkt verfrissend. En ook als niemand anders lacht, heb dan gewoon plezier met jezelf. 
  • Kinderen zijn een geweldige bron van humor. Let eens goed op hun uitspraken, gedrag, gezichtsuitdrukking en zie de humor. Ook waar het niet eens leuk bedoeld is. 
  • Via internet en media. Die staan bol van de cartoons en uitspraken. Verzamel je top 3 en zet ze op de achtergrond van je computer. 
Hartelijke groet,
Yvette van Dok
Mail Yvette je reactie

* Uit magazine Synagoge Delft, jaargang 1 nr. 3, januari 2021