Ondernemen in Zambia in tijden van Corona is andere koek. Waar wij een lockdown doorkomen met mooie overheidsregelingen, moeten ze het daar zelf fixen. Dat is keihard werken, moed houden en met veel inventiviteit de kansen pakken die zich voordoen. Gelukkig zijn Zambiaanse onderneemsters wel wat gewend en… hebben zij geweldige talenten.

Grace produceert met haar netwerk van 700 imkers meer dan 8.000 kilo honing per maand. Voor de export. Helaas, Zambia zit op slot. Net als de buurlanden. Kortom: de export ligt stil. Wat te doen? Gelukkig bederft honing niet, maar… géén verkoop betekent ook géén geld voor de imkers; kleine plattelandsboeren die toch al op een bestaansminimum zitten.

Grace laat haar imkers niet zitten, dus haar uitdaging is: ‘waar haal ik geld vandaan?’ Ze praat zichzelf moed in. Haar talent ‘Je kunt het!’ helpt daarbij. Zo lukte het Grace om een deel van de honing in kleine verpakking op de lokale markt te verkopen. Om meer cash flow te genereren verhandelt ze nu ook pinda’s en cassavemeel. Zo hoopt ze haar bedrijf en haar imkers door deze moeilijke tijd heen te helpen.

In Zambia ligt ook de import stil. Sommige grondstoffen zijn niet langer verkrijgbaar of onbetaalbaar, waardoor productie niet haalbaar is. Klanten willen (en kunnen) opeens niet veel meer betalen. Daarnaast is ook hier de horecasector als grote afnemer weggevallen. Investeerders zijn onbereikbaar en nieuwe machines mogen het land niet in.

Het is echt zoeken naar kansen. Eén daarvan doet zich voor bij de verkoop aan supermarkten. Die kunnen hun schappen nu niet vullen met de producten uit Zuid-Afrika en richten zich noodgedwongen op de lokale markt. Is dit hoopvol? Ten dele. Het probleem is dat supermarkten hun toeleveranciers pas na maanden betalen. Daardoor is deze afzetmarkt alleen weggelegd voor dat handjevol Zambiaanse ondernemers met voldoende werkkapitaal.

Justina is één van hen. Zij had een contract met een van de supermarkten voor het leveren van peulvruchten en pap. Ze schrok toen het ordervolume opeens vertienvoudigde. Dit kon ze niet opbrengen. Maar, ze wil haar klant ook niet laten schieten. Wat te doen? Haar talent is ‘potentieel bereiken’. Precies wat nodig was. Ze schakelde andere briljante onderneemsters uit het netwerk in. Samen pakken ze dit op.

Corona heeft grote gevolgen voor ons Briljante Onderneemster-programma in Zambia. Live trainen en begeleiden kan nu niet. Dus zetten we al onze digitale middelen in om de onderneemsters een hart onder de riem te steken en ons programma voort te zetten. Wil je weten hoe het deze stoere vrouwen vergaat? Check dan hun stories en foto’s op Instagram.

Talenttips
Wie niet waagt wie niet wint.  Dat kunnen we in ieder geval opsteken van deze Zambiaanse Powerladies.  Hoe is dat voor jou?

1. Elke crisis is een kans om te denken én handelen in mogelijkheden.
2. Heb jij door Corona te maken met obstakels? Maak feitelijk waar het obstakel in zit, zet je talent aan, vraag de talenten van anderen en….
3. Stel een lijstje op van de mogelijkheden die er wel zijn.
4. Kies er 1 uit en neem actie!

Succes! Enne.. vergeet niet te genieten van de beweging die je creëert.Hartelijke groet!

Oproep!
Wil jij of kun jij iets betekenen voor de onderneemsters in Zambia? Bijvoorbeeld als denktank, of wil je bijvoorbeeld een project financieel ondersteunen? Dan verneem ik dit natuurlijk graag van je. Bij voorbaat dank.

Yvette van Dok
Kom in contact met Yvette via mail.