Mijn dochter Sophie was het stilzitten beu. Vastgezogen in haar master eindscriptie besloot ze dat het tijd was voor wat afleiding. Een bijbaantje als plantenverzorgster werd de oplossing. Eens in de 14 dagen fietst ze nu bedrijven af om reusachtige kantoorplanten te verwennen.

En daarmee ook de mensen! Toen ze hieraan begon wist ze niet dat planten zo belangrijk zijn. Een directeur zat in de rats om zijn eigen lepelplant die maar niet tot bloei kwam. ‘Wat doe ik verkeerd?’ vroeg hij haar wanhopig. ‘Teveel water’ was de diagnose van Sophie. ‘deze heeft iets meer verwaarlozing nodig’. En voilà, een paar weken later kwam er een prachtige witte bloem tevoorschijn. Een geweldig cadeau voor het hele kantoor.

De WUR heeft zelfs aangetoond hoe belangrijk het groen op kantoor is. Planten verminderen het ziekteverzuim, zij zorgen voor een aantrekkelijker ruimte, betere luchtvochtigheid, een positief gemoed en meer tevredenheid bij medewerkers over hun eigen functioneren. Hoe simpel kan het zijn. Planten zijn de boost voor je talent in een bloempot!Waarom is dit juist nu van belang? Het is herfst. Lekker veel regen en wat doen wij? Wij zitten binnen. Dat doet gelijk wat met je lijf en dus ook met je talent. Je talent fris houden vraagt nu extra aandacht. Zuurstof en water zijn de belangrijkste ingrediënten. Hier kun je actief mee aan de slag.

Zuurstof
Iedereen weet intussen wel dat je je adem vastzet als je in de stress schiet. Maar weet je ook dat je je adem preventief kunt gebruiken? Je kunt extra zuurstof tanken voor het moment dat je je talent hard nodig hebt. Dat zet je hersenen op scherp en maakt je spieren klaar voor actie. Topsporters doen dit allemaal voor hun wedstrijd. En ook wij kunnen gewoon in ons dagelijks leven inzetten.Dus, heb je een belangrijk gesprek? Bereid je voor door 10 minuten van tevoren bewust diep adem te halen. Weet je even niet meer hoe dat moet? Grijp terug op je ademhaling. Doordat je focust op de beweging én door dat extra scheutje zuurstof worden dingen ineens een stuk eenvoudiger. Want deze energieke pitstop creëert ruimte waar je talent - plop - zomaar in kan vallen in de vorm van een zuurstofrijke ingeving.

Water
50 tot 75% van ons lijf bestaat uit water. En onze hersenen zijn zelfs nog natter. Onderzoek laat zien dat vochtverlies van 2% al een negatieve invloed heeft op je alertheid. Je wordt traag. Nu de verwarming aangaat, wordt de lucht droger. Dus voor je het weet zit je aan die 2%. Een kannetje water op je werkplek doet wonderen voor je snelle geest. Probeer maar eens een half litertje en wie weet, ben je vandaag een uurtje eerder klaar. Dus wil je talentvol de winter in? Dan is het recept heel voordelig en simpel: goed ademen, lekker drinken en… ga een relatie aan met een plant!

Veel plezier!Yvette van Dok
Co-Motion Consult

Reageren?
Mail dan Yvette van Dok