Netwerken hebben een meerwaarde. Voor mij. Voor iedereen. Ook voor Wageningse vrouwen.
Voor vluchtelingen. Ik zie het als coach bij Vluchtelingenwerk in Nijmegen. De laatste weken had ik gesprekken met 4 vluchtelingen die aan het eind van hun begeleidingstraject zitten. Naast de begeleiding bij administratieve zaken en het leren van Nederlands, moeten ze hun draai vinden in Nederland. Degenen die meerdere mensen om zich heen hebben om hen te helpen, redden zich het best. Een netwerk dus. Hen durf ik los te laten.
Voor mij. Ook ik woon pas sinds kort in Nijmegen.  Ruim 2 jaar geleden ben gestopt met mijn vaste baan in de Internationale Samenwerking als expert in Disaster Risk Management bij Cordaid en ik ben verhuisd.   In 2013 ben ik een jaar behandeld voor borstkanker. Mijn kijk op mijn werk en leven is daardoor veranderd. Je realiseert je je kwetsbaarheid, en het belang van tijd voor je naasten.  Ik vond het tijd om mijn laatste werkjaren anders te gaan invullen.  Best spannend, zo’n sprong in het diepe.Via mijn “werk” netwerk werk ik nu met veel plezier bij het Lilianefonds.  Dit doe ik deels op contract basis en deels vrijwillig.  Privé heb ik mijn draai helemaal gevonden: via mijn hond Maya heb ik contact met vele wandelaars in de bossen, yoga en chineng hebben weer een heel ander netwerk opgeleverd. Netwerken zijn dus belangrijk voor me.
Is het VWI-netwerk belangrijk? Vanaf de oprichting ben ik lid van het VWI netwerk.  Als ik tijd had en het onderwerp me interesseerde bezocht ik de jaarlijkse conferentie of andere bijeenkomsten. Twee jaar geleden heb ik het symposium mede georganiseerd.  Toen het bestuur me benaderde of ik bestuurslid wilde worden aarzelde ik.  Ik heb het al druk met mijn huidige activiteiten. En mijn man is chronisch ziek. Nu is hij nog relatief gezond, maar hoe lang nog.  Ik wil leuke dingen samen blijven doen. En tijd hebben voor onze kinderen en kleinkinderen. Toch heb ik ja gezegd. Ik wil het bestuur tijdelijk versterken. Wat ik hoop: een netwerk van en voor Wageningse Vrouwelijke Ingenieurs, dat er toe doet, dat inspireert, en dat –in welke vorm dan ook –  toekomstbestendig is. Een netwerk dat daarom ook de jongere generaties afgestudeerde vrouwen aanspreekt.

Sasja Kamil,
VWI bestuurslid