Deze week hoor ik of ik mijn baan ga verliezen als beleidsmedewerker bij de Rijksoverheid. Nadat mijn contract 2 keer verlengd is moeten ze mij nu een vaste aanstelling geven of ontslaan. Er moet bezuinigd worden dus het kan zomaar zijn dat ik binnenkort zonder werk zit. Toch zie ik het niet zo somber in.
Op kosten van mijn werkgever krijg ik nu loopbaanbegeleiding. Ik denk erover om me in de richting van big data te begeven. Dat is momenteel booming business en er zijn veel vacatures in de vinden. Zowel in het bedrijfsleven als bij de overheid. Overal heeft men te maken met big data en wil men antwoorden hieruit krijgen. Toch moet men ervoor waken dat via big data niet op alle vragen antwoord kan worden gegeven las ik vorig weekend in de krant.
Grofweg heb je twee soorten functies binnen de big data: die van data analisten en van data scientisten. Data analisten werken veel met z.g. SQL data. Databases in bijvoorbeeld Excel worden aangepast om klaar te worden gemaakt voor data analyse en zo kunnen er grafieken, tabellen en dashboards van worden gemaakt. Data scientisten houden zich met meer soorten data bezig: SQL data, maar bijvoorbeeld ook met foto’s, video’s en geluidsfragmenten. Er komt wiskunde, statistiek en programmeren bij kijken.
Vooral het beroep van data scientist is een opkomend beroep en diverse opleidingen zijn ontwikkeld om je daarin te verdiepen.

Inmiddels weet ik dat ik een vaste aanstelling heb gekregen, maar waarschijnlijk ligt mijn toekomst in de big data.  

Tamar Reijnen,
Bestuurslid VWI