Op zaterdag 3 november jl. vond een VWI lunch plaats met een Wagenings thema: Voedselverspilling! Dit was i.p.v. het gebruikelijke symposium.

13 vrouwen togen naar restaurant Instock in Utrecht om te lunchen, te horen over het concept en natuurlijk om te netwerken. Lisa Seebregs, filiaalmanager van Instock Utrecht, vertelde over het concept en de producten van Instock. Zo’n vier jaar geleden waren er vier afdelingsmanagers van Albert Heijn die zich erover verbaasden hoeveel eten (vooral groente, fruit, aardappelen en brood) er dagelijks weggegooid wordt bij Albert Heijn. Ze deden mee aan een wedstrijd en bedachten een concept om deze voedselverspilling tegen te gaan: Instock. Ze wonnen de wedstrijd en Instock werd een feit! Inmiddels zijn er 3 Instock restaurants in Nederland: in Amsterdam, Den Haag en Utrecht.

Instock serveert eten wat anders je bord niet zou halen. Bij Instock kan je terecht voor ontbijt, lunch, diner, koffie of gewoon een drankje. Tevens kan er gebruikt gemaakt worden van Food Truck Catering. Instock heeft sinds 2017 het Food Rescue Center opgericht. Hier komt het anders weggegooide groente, fruit en aardappelen van zo’n 160 Albert Heijn winkels naar toe. Restaurants en cateraars kunnen hier via een webshop hun inkopen doen van onverkochte producten.

Instock heeft ook een kookboek ontwikkeld, verkrijgbaar bij bol.cm: Instock cooking. Hierin worden acht conserveringstechnieken uitgelegd die ook in de restaurants worden toegepast: inmaken in zoet, inmaken in zoetzuur, fermenteren, vriezen, pekelen, roken, drogen en konfijten in vet. Een tweede kookboek: circulair chefs, komt 20 november a.s. uit en behandelt het circulair oftewel klimaatvriendelijk koken.
Tevens heeft Instock een paar producten ontwikkeld die ook te koop zijn: Pieperbier, Bammetjesbier en Granola. Pieperbier is een pale ale en is gemaakt van geredde aardappels. Bammetjesbier is een Weizen bier gemaakt van gered brood en granola is gemaakt van het bierborstel: het voedzame moutrestant dat overblijft na het brouwen van bier.

Na de uitleg van Lisa gingen we aan de lunch. Deze bestond o.a. uit aardappel, wortel, tomaat, paprika, kool, ei, geroosterd brood, yoghurt, granola en een appelbeignet. We kregen er vruchtensap bij van sinaasappel, peer en grapefruit. Het was heerlijk! Omdat niet iedereen elkaar kende gingen we daarna twee aan twee met elkaar in gesprek over werk en privé. Je moest goed luisteren en onthouden, want degene die tegenover je zat moest je introduceren aan de rest. Nadat iedereen aan elkaar was voorgesteld, liep de lunch ten einde en keerden we weer huiswaarts.
Het was een lekkere en leerzame middag.

Was je er niet bij en wil je meer weten over Instock? Kijk dan op de website: www.instock.nl.