Jullie kennen dat gevoel vast ook weleens: ‘pfff, waar ben ik toch mee bezig? Al dat werk, een druppel op de een gloeiende plaat, waarom maak ik me zo druk om al die vrouwen in de wereld?’

En dan valt er opeens een sterretje uit de hemel. Zoals afgelopen week het app bericht van Eggie, een deelneemster aan ons Briljante Onderneemster-programma in Zimbabwe. Met haar bericht ontving ik echt een cadeautje. Een bericht met veel mooie lessen.

‘Dear Madam, I feel I should let you know my achievements so far. Through your teachings and advice, my business is doing well and I have managed to pay fees for my twin daughters training as pilots in South Africa. My talent name being ‘achiever’, at least I have made a Great Achievement. Keep helping the world and help is not money only but Knowledge is Power. Thank you’

Graag deel ik de lessen die ik in Eggie's bericht vond.

1) Eggie deelt haar feest. Geweldig dat Eggie de moeite heeft genomen heeft om ons en bericht te schrijven, waarin ze haar behaalde doelen deelt. Zo wordt haar feest ook ons feest. En dat genereert aan alle kanten nieuwe energie. Want, ook haar aanmoediging ‘Keep helping the world!’ kunnen we af en toe best gebruiken. Dank je wel, Eggie!

2) Ze viert haar succes. Ze viert het succes van haar dochters, en ze viert ook haar talent! Dat kun je natuurlijk nooit genoeg doen.

3) Ze viert haar vrouwelijk ondernemerschap. Het illustreert opnieuw dat investeren in moeders loont. Onderzoek heeft uitgewezen dat meisjes van opgeleide moeders ook een betere opleiding hebben.

4) Ze viert een goede toekomst.  Jonge vrouwen met een opleiding, die hun middelbare school hebben afgemaakt, krijgen in Zuid-Afrika ongeveer 4 kinderen minder, dan vrouwen zonder opleiding. Weet je hoe belangrijk dit is? Demografische prognoses liegen er niet om: de bevolkingsexplosie die Afrika te wachten staat zal leiden tot 4 biljoen mensen in 2100. Dat is een toename van 400% van de huidige Afrikaanse bevolking. Hoe blijft dit leefbaar? Meer weten? Lees verder.

5) Ze viert haar keuzevrijheid. Deze vrouwen hebben zich niets aangetrokken van het stereotype beeld ‘Mannen zijn piloot, vrouwen zijn stewardess’. Nee, deze dochters krikken het globale aandeel van 3% aan vrouwelijke piloten lekker op. Hoezee!

Talenttips
Is er iemand die ooit een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de ontwikkeling van je talent? Neem gewoon even de moeite om deze person een berichtje te sturen. Uit het niets, gewoon om er even dankbaar bij stil te staan en de rijkdom ervan te vieren.

Veel plezier! 
Yvette van Dok

Reageren?
Mail Yvette van Dok