De overvloed aan spullen. Koningsdag met een rondje over de vrijmarkt vind ik leuk maar ook confronterend. Vooral als ik hoor wat de 350 vrijwilligers de dag daarna allemaal uit de Amsterdamse grachten vissen. Duurzaamheid. De inzet van al ons talent is hiervoor keihard nodig.

Wat kun je hier zelf aan bijdragen? Op kleine schaal, dichtbij huis, in je eigen dagelijkse leven? Je kunt in elk geval duurzamer gaan winkelen. Karen Kammeraat schreef hier een boek over: ‘Gewoon goed’. Een praktische en vrolijke koopgids voor een mooiere wereld, boordevol tips en trucs om je eigen consumptie te verduurzamen. Is dat lastig? Nee. Moet het per se? Zeker niet als je er geen zin in hebt.Maar… dan mis je wel wat. Want, ánders kopen is echt leuk! Ga op je eigen ontdekkingsreis. En leer allerlei nieuws over de producten die je koopt en gebruikt. Karen geeft je veel concrete suggesties. Je kunt kiezen. Bijvoorbeeld:
  • Er is 7.000 liter water nodig voor de productie van 1 spijkerbroek. Misschien kan die oude broek toch nog een jaartje langer mee?
  • Of, als je toch een spijkerbroek nodig hebt, check dan een duurzaam merk. Op de website van Eerlijk Winkelen vind je tientallen winkels die duurzame jeans verkopen.
  • Ieder jaar gooien wij per persoon 40 kilo eten weg. Maak van elke kliekjesdag een feestje!-50% van het plastic dat we gebruiken belandt binnen een half uur na aankoop in de prullenbak. Dus, elk uur dat je een plastic tas langer gebruikt, is pure winst.
  • Vleesproductie is verantwoordelijk voor maar liefst 14,5% van de CO2-uitstoot. En is hiermee de grootste boosdoener op verbruikvlak. Verrijk je menu en vervang vlees voor 1 of 2 dagen per week voor een ander, smakelijk alternatief. 
Talenttips
Krijg je er zin in? Laten we helder zijn: je hoeft niet gelijk je hele consumptie te verduurzamen, dat is niet te doen. Begin met één verandering. Iets dat bij jou past, waar je talent blij van wordt, dat haalbaar en betaalbaar is voor je. Ga als volgt te werk:
  • Neem een week lang je eigen consumptie met je talentogen onder de loep.
  • Kijk niet alleen naar het product zelf, maar ook naar de verpakking. En stel vragen over de achtergrond: ‘Wie heeft dit gemaakt? Hoe mens- of diervriendelijk is het? Hoeveel benzine is besteed aan transport? Is er een duurzamer alternatief?’ Etc.
  • Waar voel jij je de grootste urgentie voor verandering?
  • Ga daar dan lekker mee aan de slag. 
  • En, ook heel belangrijk: deel je urgentie met anderen. Elke kleine stap is er eentje.
Kom je er niet gelijk uit? Geen nood. Begin dan met de aankoop van ‘Gewoon goed’!

Veel succes en plezier!

Hartelijke groet,
Yvette van Dok

P.S. Win een exemplaar van het boek 'Gewoon goed'. Dit kan heel simpel. Mail mij uiterlijk 26 juni een korte beschrijving van je meest talentvolle duurzaamheidsactie, uitgevoerd in de periode van 12 tot 25 juni. Karen en ik verloten dan het boek onder de inschrijvingen.

Redactie: Eerlijk winkelen heeft sinds kort ook een App om snel eerlijke winkels te vinden. Verder is dit initatief te vinden op sociale media (Facebook en Twitter), en er zijn verschillende lokale initiatieven.