Corona heeft ook ons land in crisis gebracht. Het openbare leven ligt plat, de beurskoers kleurt rood. Onzekerheid. Sommige mensen bloeien op bij de nieuwe uitdagingen die er liggen. Maar voor de meesten van ons werkt het gebrek aan structuur verlammend en verwarrend.… Als een kip zonder kop op zoek naar je talent?

Zelf kreeg ik door Corona een flashback. Naar Honduras, waar ik in 1998 woonde, toen orkaan Mitch voorbijraasde. Deze eiste in één week 20.000 mensenlevens. Tijdens die orkaanweek zaten wij vast in ons huis op het platteland. Ons krakende radiootje vertelde ons ’s avonds in het donker over de drama’s die zich voltrokken. Na die week konden we naar buiten. De ravage was onvoorstelbaar en niet te overzien. Alle bruggen, wegen, hele wijken en dorpen waren weggevaagd. Oogsten waren verloren, irrigatiesystemen vernietigd en de mensen ontredderd. Niemand wist meer wat te doen.

Tot mijn verbazing schrok mijn talent toen pas echt wakker. Ik wist namelijk wél wat we moesten doen. Financiering regelen, veldwerkers uit hun verdoving schudden en aan het werk zetten, aanvoer van materiaal voor drinkwater en irrigatiesystemen regelen, dorpsbewoners activeren, studenten, en wie er maar beschikbaar was, inschakelen voor huizenbouw, opvang van weeskinderen, etc.

Corona is geen orkaan. Maar er is wel degelijk sprake van een crisis. Op allerlei fronten. Dus laten we onszelf niet voor de gek houden. Juist het erkennen dat het een crisis is, kan veel energie geven. Voor je draak (hamsteren is typisch drakengedrag) én voor je talent.

Talenttips
Mijn dringende aanmoediging luidt: zet je talent nu in de crisisstand! Dit doe je als volgt:

A) Besef dat Corona op 1 juni niet voorbij is. In China heeft het zeker drie maanden geduurd voordat de situatie een beetje onder controle was. Zet daarom een tijdsboog van drie maanden. Dat schept ruimte om jezelf te verhouden tot de nieuwe situatie. Lees maar…
B) Bekijk vanuit je talent de drie maanden die voor je liggen. Bepaal je richting aan de hand van de volgende vragen:
1 )Welke draai kun je geven aan je werk? Wat gaat door? Wat niet? Hoe kun je deze periode goed inrichten, benutten zelfs? Maak je keuze en wees creatief. 
 2) Valt al je werk weg? Kijk dan waar je, ook buiten je sector, je talent kunt inzetten. Of is dit een uitgelezen kans om die online cursus te doen?
 3) Maak een lijstje van de personen voor wie je aandacht wilt hebben. Collega’s, vrienden, familie, buren, opdrachtgevers, klanten etc. Hoe regel je het contact en de samenwerking?
4) Wat vind je het allerlastigste aan deze situatie? Hoe kun je hier op een constructieve manier mee omgaan? Vraag een ander om hulp.
 5) Hoe zorg je ervoor dat je deze periode ook nog leuk houdt? En dat je fit blijft? Maak een top 5 van fijne activiteiten die goed zijn voor jezelf.
C)  Heb je je antwoorden helder? Zet je koers uit en ga over tot actie!

Veel succes!Hartelijke groet,
Yvette van Dok

Ps. Heb je vragen? Je kunt altijd bij me terecht. Schroom niet, het gaat nu meer dan ooit tevoren om samenwerken en elkaar helpen, dus zoek contact!