Voor een digitale thuiswerker vervloeien de dagen. Een vrijdag kan ook een zaterdag zijn. Reistijd wordt werktijd. In de pauze hang je de was op. En ‘op vakantie’ transformeert in ‘ik ben toch thuis, dus bel gerust’. Wat betekent dit voor je talent?

Dit betekent niet veel goeds. Want, al lijkt het rustig, er liggen allerlei sluipmoordenaars op de loer die de vitaliteit van je talent onderuit kunnen halen. Herken jij jouw ‘talentsluipmoordenaar’?

Pauze?
Non-stop bellen en digitaal vergaderen is doodvermoeiend. Een goede formule is 45-15: driekwartier communiceren en een kwartier pauze. Als je dit doorvoert, dan ben je op een werkdag van 8 uur in totaal 2 uur aan het ‘pauzeren’? Dat klinkt alsof je de hele dag hebt zitten chillen, terwijl je keihard hebt gewerkt.

Chillen? Deze aanpak vraagt dus om een andere kijk op dat kwartiertje tussendoor. Voor je talent is dit namelijk helemaal geen pauze, maar noodzakelijke recuperatietijd. Ofwel… Werktijd! Pauze is iets heel anders: pauze gaat over het opladen van je talent. Bewegen en frisse lucht, minstens een uur tussen alle communicatie door.

Overgangstijd
‘Normaal zit ik een uur in de auto, voordat ik thuis ben. Nu doe ik mijn laptop dicht en krijg direct de kinderen over me heen. Dat gaat me te snel’, aldus Erik. Hij mist de overgangstijd; het markeren van het einde van zijn werkdag, het uurtje om zijn hoofd leeg te maken en het in de stemming komen voor zijn huisgenoten. Dit is natuurlijk gemakkelijk te regelen, maar vereist discipline: computer uit, telefoon in vliegtuigmodus en even een blokje om of een rondje op de fiets. Dan heb je een andere avond en wie weet, slaap je zelfs beter.

Thuisvakantie?
‘Verhip!’, zei Ilse. ‘We zouden deze week op vakantie gaan. Nu dit niet doorgaat, ben ik gewoon aan het werk.’ Weg-van-huis-zijn is een signaal aan jezelf en de buitenwereld dat je met rust gelaten wilt worden. Dat is pas écht opladen voor je talent.

Thuisblijven daarentegen betekent al snel: ik ben bereikbaar. De verleiding om achter je computer te gaan zitten is groot. Tenslotte is die mail ook zo beantwoord. En er is ook nog wel een lijstje met klusjes dat afgewerkt moet worden. Misschien denk je zelfs: na Corona neem ik mijn vakantie op…

Toch heeft je talent ook nú vakantie nodig. Nieuwe dingen ontdekken, even in een andere wereld stappen, je creativiteit voeden en de wekker uitzetten. Er zijn tips genoeg om een thuisvakantie bijzonder te maken. Ga op zoek naar wat jou past.

Tips voor talent
Detecteer je eigen talentsluipmoordenaar. Welke energieslurper is je thuiswerkpatroon binnengeslopen? Waar loopt je talent stiekem op leeg? Pak er eentje bij de lurven en geef er een positieve draai aan. Dit helpt je om deze Coronatijd talentvol door te komen.
Succes!

Yvette van Dok
Kom in contact met Yvette via mail.