‘Als spin heb je zoveel geduld nodig’, zuchtte mijn zoon Koen toen hij naast het web van onze huisspin zat te ontbijten. De spin zat bewegingloos op de loer. Urenlang. En wij maar stressen. Waarom eigenlijk? Weet je dat geduld en talent dikke maatjes zijn?
Geduld gaat over je vermogen om ergens op te wachten. Om de vervulling van je verlangens uit te stellen. Om te volharden in iets voor de lange termijn. En je vermogen om in moeilijke situaties kalm te blijven. Respectvol zelfs. Geduld is een enorme innerlijke kracht. Die kan veel opleveren voor je talent. En ook voor dat van anderen. Lees maar…

Geduld met jezelf
  • Hoe lastig is dit. ‘Die stomme backhand, ik oefen me te pletter en ik kan er nog steeds niets van’, riep mijn tennismaatje gefrustreerd.
  • ‘Ik schaam me gewoon voor mezelf’, kermde Karin wanhopig. ‘Ik ben nu al een jaar bezig en moet je zien hoe klein mijn praktijk nog is.
’Ongeduld met jezelf ontaardt vaak in zware zelfkritiek. We maken onszelf met de grond gelijk. Totaal onterecht. Want het is zo moedig en buitengewoon talentvol om jezelf uit te dagen tot iets wat je nog niet kan, nooit gedaan hebt zelfs. Gun jezelf tijd om te falen, keer op keer, met mildheid en humor. Vier een succesje. Geduld en hoop gaan hand in hand.

Geduld met een ander 
Kun je aanzien hoe een ander klungelt, zonder het uit handen te grissen of zelf te doen? ‘Moet ik het nu nog een keer uitleggen?’ Dit kan als een enorme inspanning voelen, vooral als je haast hebt. Maar, de beloning voor je geduld is groot. Stel je voor, het kwartje valt en de ander kan zelfstandig verder. Dit is een groot cadeau voor verborgen talent!

Geduld met een situatie
Soms duren processen lang. Heel lang. Mijn zoon Koen bedacht een jaar geleden dat hij naar Canada wil om skiles te geven. Alleen al voor de werkvergunning had hij deze tijd nodig. Van loket naar loket, van Delft tot Parijs. Aan hem de kunst om niet gefrustreerd te raken. Het bleek ook beter om niet alles te willen snappen. Wél alert blijven en doen wat er gevraagd werd. Tot het papiertje uit het systeem rolde: hét toegangskaartje tot de beste poedersneeuw ter wereld! Zijn talent kwispelt ervan.

Talenttips
Talent vraagt training in geduld. Begin klein, het is lastig genoeg.Stap 1: Kies een onderwerp of persoon in je leven dat nú meer geduld kan gebruiken.Stap 2: Signaleer wat er gebeurt als je je geduld verliest. Hoe voelt het? Wat doe je? Wat denk je?Stap 3: Als zo’n moment zich voordoet, schakel dan om: neem de tijd, denk mild en blijf alert op wat nodig is. Kijk wat dit oplevert.Hou geduld met jezelf. Ook als dit niet lukt. Veel succes!

Hartelijke groet,
Yvette van Dok
Co-Motion Consult

Reageren?
Mail dan Yvette van Dok