Vaak beseffen we pas hoe belangrijk iets is als het er niet meer is. Dat geldt zeker voor ons gehoor. ‘Horen’ is zo vanzelfsprekend dat we er niet bij stil staan. ‘Geluidsveiligheid’ is nog niet ingeburgerd. Totdat je gehoor (opeens) staakt….

‘Sorry, wat zeg je?’ Saskia zat naast me in een wat rumoerige omgeving. Het was haar eerste dag met haar gehoorapparaat. Nog even wennen dus. Ze was hiermee begonnen omdat haar leerlingen in de klas klaagden dat ze hen niet goed verstond. Haar werk begon eronder te lijden, dus tja, nog lang niet bejaard, op naar de audicien voor maatregelen.

 Jouke heeft last van een continue ruis en piep in zijn oren: tinnitus. De natuurlijke filter voor bijgeluiden doet het niet meer. ‘Ik moet echt eerste klas gaan reizen, ook als mijn opdrachtgever dit niet vergoedt. Al die herrie in de trein, ik ben al bekaf als ik op mijn werk aankom’. En dan denk je dat stilte lekker is? Vergeet het maar. Een ontspannen boswandeling is er niet meer bij. Je wordt gek van de herrie in je eigen hoofd.

Ik ben sinds ruim een half jaar ook ervaringsdeskundige. Te harde orkestrepetities en voilà, een flinke piep en een overgevoeligheid voor geluid. Dit is geen feestje, integendeel! Een werkbespreking in een restaurant, een netwerk borrel of een lang telefoongesprek: Het is niet meer te doen.

Het laat zich wel raden wat de gevolgen hiervan zijn voor je talent. Contact met anderen is essentieel voor de uitgifte van je talent en dat is precies wat je gaat vermijden. Gehoorproblemen en sociaal isolement gaan hand in hand.

Talent tips
Oftewel: Koester je gehoor! Besef hoe belangrijk het is voor de uitgifte en groei van je talent. En bescherm het zo goed mogelijk. Dit kan als volgt: 
  • Zet een decibel app op je telefoon
  • Meet in verschillende situaties de geluidsbelasting
  • Neem serieuze maatregelen als je in het rode zone terecht komt (volumeknop lager, oordopjes, weg gaan)
En verder: geniet vooral van een zoemende bij, een mooie vogel of een prachtig muziekje. Het is allemaal zo bijzonder!

Hartelijke groet, Yvette

Reageren?
Mail dan Yvette van Dok