VWI Symposium 2015: Matching worlds

VWI-Symposium Matching WorldsOp zaterdag 7 november vond er weer een VWI-symposium plaats. Zoals vanouds in Wageningen, maar met een andere twist!

Het symposium werd geopend door journaliste en televisie- en radiopresentatrice Zarayda Groenhart. Zarayda, zelf van Surinaamse afkomst, liet ons meedelen in anekdotes waarbij de communicatie tussen verschillende culturen aan bod kwam. Ze liet vooral ook het luisterend publiek komen met eigen anekdotes.

In de eerste ronde workshops kon gekozen worden uit twee workshops. De eerste workshop was van de hand van Brigitte Opel en ging over de theorie van interculturele communicatie. Communicatie is vaak gerelateerd aan de geschiedenis en cultuur van een land en is per land verschillend. Waar dit verschil hem in zit en wat de gevolgen daar van zijn werd uitgelegd in deze workshop. De tweede workshop was van de hand van Patricia van Walstijn. Zij sprak over Qigong: energiemanagement uit het verre oosten. Vragen die aan bod kwamen waren: Hoe beschik je over voldoende energie? Wat doe je om in korte tijd volledig tot rust te komen en is er balans tussen activiteit en herstel. Daarnaast hebben we twee chineng oefeningen gedaan, waar iedereen zeer positief op reageerde.

In de tweede ronde workshops kon gekozen worden uit drie workshops. Hierin gingen we vooral aan de slag met communicatie. De eerste workshop werd gegeven door Hanny van Lankeren en ging over stem en communicatie. Drie verschillende soorten stemmen kwamen aan bod: de zakelijke, kordate stem, de vriendelijke uitnodigende stem en de enthousiasmerende stem. Zijn deze stemmen goed te onderscheiden als iemand in een taal spreekt die we niet verstaan? Er werd afgesloten met het zingen van een pakkend lied. De tweede workshop: je brein en beeld, werd gegeven door Annet Konijn. Tijdens deze workshop kwam het tekenalfabet aan bod en leerden we makkelijker sketches maken. De derde workshop van Marta Eggers had als titel: Say it with your looks! Breng je boodschap door door middel van je kleding. Aan bod kwam welke kleuren en welke kleding het beste bij jou paste.

Na de workshops werden we getrakteerd op een intermezzo: cabaret van Janneke Jager. Door middel van liedjes en sketches nam zij ons mee naar haar Leidse studententijd. Tijdens de netwerkborrel kon er natuurlijk weer van harte worden bij gekletst met dit keer live muziek van de muziekgroep van Jeanne van Poppel. Zij speelden en zongen muziek van over de hele wereld. Het was een zeer geslaagde dag!

Tijdens het symposium zijn een aantal foto’s gemaakt. Je kunt deze bekijken in het foto-album.

Graag tot ziens bij het symposium in 2016!

Symposiumcommissie 2015
Ewa, Jeanne, Sasja, Tamar, Toos

Bewaren

Comments are closed.