Schrijfwedstrijd

Sasja Kamil winnares schrijfwedstrijd

 

kracht-stroomAcht prachtige verhalen vol ambities en recht uit het hart: dat is het resultaat van de oproep voor de verhalenwedstrijd ter ere van het vijfentwintigjarig bestaan van het VWI.Het verhaal van de winnares, Sasja Kamil, staat in de gedrukte versie van het jubileummagazine. Zij wint een workshop van thrillerschrijfster Marelle Boersma. De tweede en derde plaats zijn voor respectievelijk Vivian Siebering en Iris Hertog.

Jurering
Een vierkoppige jury beoordeelde de acht ingezonden verhalen op verschillende onderdelen. Catholijn Jonker (Voorzitter Landelijk Netwerk voor Vrouwelijke Hoogleraren), Marion Geisler (coach en trainer bij IBM), Cynthia Stijger (auteur) en Monique Bronkhorst (VWI-tekstschrijver) gaven hun oordeel over elk verhaal. Ze keken naar het plot, het tempo, de stijl, de opbouw en het vertelperspectief. Het was geen eenvoudige opgave, want elk verhaal had zijn eigen sterke punten. Uiteindelijk scoorde ‘Weerbaar’, het aangrijpende relaas van Sasja Kamil de meeste punten.

Weerbaar
Het winnende verhaal is autobiografisch en gaat over Sasja’s ambities nadat haar leven op zijn kop kwam te staan door borstkanker. ‘Een boeiend verhaal met mooie overgangen, in prettige stijl verteld’, oordeelde de jury. Tijdens het jaar waarin ze behandelingen onderging voor haar ziekte, hield ze haar familie en vrienden op de hoogte via een logboek en ook zij complimenteerden haar met haar schrijfstijl. Daar dacht ze aan toen ze de oproep voor de verhalenwedstrijd las, midden in de nacht omdat ze zo slecht sliep. Ambities? dacht ze, heb ik nog wel ambities? Wat wil ik nog met mijn werk? En wat wil ik verder nog met mijn leven? Haar conclusie: JA, ik heb nog ambities en misschien is schrijven daar een van.

Thrillerworkshop
Sasja gaat onderzoeken of schrijven iets voor haar is bij een workshop van Marelle Boersma. Deze Wagenings biochemicus en toxicoloog werkt bij de WUR-vakgroep Toxicologie en is daarnaast schrijfdocent en thrillerschrijfster. Ze geeft verschillende workshops en trainingen over spannend schrijven, storytelling en autobiografisch schrijven. Zelf heeft ze inmiddels negen succesvolle thrillers op haar naam staan. Haar boeken spelen zich af in het grijze gebied tussen waargebeurd en fictie en gaan over het verborgen leed in de samenleving. Haar nieuwste boek, Nobody, gaat over een docent die zich zorgen maakt over een leerlinge en probeert het stilzwijgen van het meisje te doorbreken en haar afschuwelijke geheim prijs te geven.

Ambities
Voor de tweede en derde plaats geen workshop, maar wel een eervolle vermelding. De tweede plaats is voor Vivian Siebering. Haar verhaal draagt de inspirerende titel ‘Bomen groeien niet tot in de hemel’. Vivian, een bioloog met interesse voor economie, heeft een eigen website en wil ook gaan bloggen. Een goed idee, want de jury roemt haar goede verhaallijn en heldere boodschap. Het verhaal dat de derde plaats verdient is van Iris hertog. ‘Ambitie is een prachtige menselijke karaktertrek’ concludeert ze in haar verhaal met de titel ‘Ambitie tussen hoop en idealisme’, nadat ze het begrip van alle kanten heeft belicht. De jury vond dat het verhaal met vaart geschreven was in een prettige stijl.

Verhalen lezen
Alle drie de prijswinnende verhalen zijn te vinden in de digitale versie van het VWI-magazine. De andere verhalen verschijnen op de website van het VWI.

Alle acht inzenders kregen een uur gratis coaching aangeboden van Marion Geisler, coach en trainer bij IBM, die als jurylid in elk verhaal wel aanknopingspunten zag voor een boeiend coachingsgesprek.

De schrijfwedstrijd was onderdeel van het lustrumprogramma.

De verhalen van de drie winnaars zijn te lezen in het VWI-magazine. Een 39 pagina tellend tijdschrift boordevol interviews en reportages over vrouwen, ambitie en leiderschap.

VWI-columnistye Joke Erasmus KooimanVWI-columniste Joke Erasmus-Kooiman is geïnspireerd door deze wedstrijd, lees meer in deze column!

 

Bewaren

Bewaren

Comments are closed.