Column: Lang leve onze wilskracht


19 juni 2017

Wilskracht. Dat vind ik echt een fascinerend onderwerp. Het is een stille kracht die onmisbaar is voor de groei van je talent. En het bijzondere is, ook met wilskracht zijn wij geboren. We hoeven er niets voor te doen, het ís er tenslotte. Behalve ervoor te zorgen dat onze wilskracht niet verloren gaat.

Bij kleine kinderen is wilskracht al zo voelbaar. Kun jij je daar nog iets van herinneren? Ik wel. Ik kreeg als kleuter gele plastic breinaaldjes. Daar wilde ik per se mee leren breien.
Maar, niemand thuis kon breien. Hoe kon ik het dan leren?

Mijn kleuterjuf bood uitkomst, zij leerde mij recht breien. Toen wilde ik nog leren steken opzetten. Daar strikte ik een kennis van mijn vader voor. Stukje bij beetje kreeg ik voor elkaar wat ik wilde. Waar die drive vandaan kwam? Geen idee, maar ik kan hem nog steeds voelen.

Dit wil ik ook!

Neem bijvoorbeeld Peninah, geboren in een van de sloppenwijken van Nairobi, omringd door huiselijk geweld en drugs. Zij ging met honger naar bed, terwijl haar ouders door drank beneveld waren. Peninah zag dit als 5-jarige aan en besloot: zo wil ik mijn leven niet. Ik wil leven als de mensen aan de overkant van onze wijk. Zij hebben een mooi huis en een auto voor de deur. Dat kan blijkbaar en dat wil ik ook!

Bekijk haar filmpje over de ongewone weg die ze heeft afgelegd om naar school te gaan, te leren basketballen voor een studiebeurs en nu met Safe Spaces kansen creëert voor 1200 meisjes in haar (voormalige) woonwijk. Indrukwekkend hoe het besluit en de wilskracht van een klein meisje zoveel impact heeft.

Tips voor wilskrachttraining

Wilskracht is een kostbaar goed, onontbeerlijk om de hobbels te kunnen nemen op de weg naar wat je het liefst wilt. Het goede nieuws is: wilskracht kun je trainen. Daar zijn veel verschillende manieren voor. Veel gaan over zelfbeheersing en zelfwaardering. Er komt ook discipline bij kijken.

Ik geef je hier een milde variant. Die begint bij het doorvoelen van de wilskracht die je nog steeds in je hebt, van jongs af aan. Dat kan zo:

Stap 1: Herinner je een moment van wilskracht in jezelf als klein kind
Stap 2: Doorvoel de kracht die je toen had
Stap 3: Bepaal waar je deze kracht vandaag de dag voor zou willen inzetten
Stap 4: Ga hier lekker mee aan de gang!

Veel succes!

Yvette van Dok

Reageren? Mail Yvette van Dok

Comments are closed.