Column: Van A naar Beter


23 mei 2017

Ik kon er niet meer onderuit. Een rijbewijs. Na een studententijd vol genieten van mijn OV en veel fietsen kan ik er nu, op mijn 28e, niet meer omheen: ik heb dat papiertje nodig. Bij mij lag de noodzaak vooral extern: ik woon zelf in België, vrienden wonen overal en nergens, voor werk moet er occasioneel nog wel eens een bak aardbeien vervoerd worden…

Hoewel 28 laat is om het rijbewijs te halen is het in Nederland ook weer niet zó laat, als je altijd in steden hebt gewoond en als student vrij kon reizen was die noodzaak er voor velen niet. Hoe anders is het hier in België, waar men het liefst zo snel mogelijk leert rijden en vaak ook nog een auto om te oefenen krijgt van ma en pa.

Want ja, dat oefenen… In België kun je je rijbewijs namelijk op twee manieren halen:

  • Minimaal 20u les bij de rijschool, gevolgd door minimaal 3 maanden ‘stage’ (wat dus betekent: zelfstandig op de weg in een auto, alleen, met een tijdelijk rijbewijs). Hierna kun je opgaan voor het examen.
  • Les krijgen van een ouder of andere persoon die drager en houder is van Belgische identiteitskaart en minimaal 8 jaar een Europees rijbewijs heeft. Hierna geen stage maar meteen rijexamen. Ouders kopen in de praktijk een auto waarmee hun kinderen kunnen oefenen: je plakt een L op de achterruit en een extra achteruitkijkspiegel voor de begeleider en go. Inderdaad, de bijrijder heeft geen mogelijkheid tot ingrijpen buiten de handrem.

In mijn geval betekende het dus: 28u rijles, waarna ik aan die stage moest beginnen. Hiervoor moest ik wel eerst een auto kopen want ja, hoe ga je anders oefenen? Mensen lenen niet zo snel hun auto uit aan iemand met een tijdelijk rijbewijs…

Nu ben ik sinds februari dus zelfstandig aan het ‘oefenen’ (wat is het verschil tussen oefenen en rijden wanneer ik me gewoon op de openbare weg bevind?) en hier zijn uiteraard ook allemaal regels voor:

  • Ik mag maximaal twee personen met me in de auto mits zij drager en houder zijn van Belgische identiteitskaart én 8 jaar of langer hun Belgisch of Europees rijbewijs hebben. Toen mijn moeder me dus kwam bezoeken mocht ik haar niet rondrijden vanwege het eerste argument.
  • Ik mag niet rijden tussen 22u ‘s avonds en 6u ‘s ochtends op vrijdag, zaterdag, zondag of feestdagen of vooravonden van feestdagen. Alle andere dagen van de week wel.
  • Het tijdelijk rijbewijs is uiteraard alleen in België geldig.

Als ik dan uiteindelijk na minimaal die 3 maanden en maximaal 18 maanden oefenen op wil gaan voor mijn rij examen heb ik, naast de examinator, een begeleider nodig. In de praktijk doen veel leerlingen dit dus in hun auto, met hun ouder. Ik zal mijn toevlucht moeten zoeken in een auto van de rijschool + een begeleider van de rijschool.

Nu heb ik de datum van mijn examen al vastgelegd: 27 september. Ik heb hier wel vertrouwen in, ik heb immers veel kunnen oefenen? Nu rest me wel alleen nog de vraag: wat als ik het niet haal? Pas na 3 keer niet halen moet je verplicht extra rijles nemen, maar wat als ik het nu de eerste keer niet haal? Dan mag ik niet zelf naar huis (of rijschool) rijden, vandaar de begeleider, maar mag ik daarna wel weer vrolijk verder oefenen met mijn tijdelijk rijbewijs? Dat terwijl net was vastgesteld dat ik niet kon rijden?

Laten we hopen dat het zover niet komt.

Iris Vendel 

Reacties zijn welkom, mail naar Iris Vendel.

Lees de andere columns in het archief.

*Regelement: http://www.goca.be/upload/documents_rbpc/brochures/Doc_133-XN_B_NL_VLA.pdf

Comments are closed.